Stoltenberg i Krapović / - VLADA CRNE GORE
15/02/2024 u 15:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović u Briselu: Crna Gora ostaje posvećena realizaciji ključnih zadataka NATO

Odlučni smo u namjeri da nastavimo kontinuirani doprinos jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu kroz angažman naših pripadnika u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj, istakao je Krapović

Ministar odbrane Dragan Krapović ukazao je na sve kompleksnije bezbjednosne izazove koji poprimaju multidimenzionalni karakter i naglasio da Crna Gora ostaje posvećena realizaciji ključnih zadataka NATO, posebno jačanju kolektivne odbrane.

- Uzimajući u obzir aktuelni proces vojne adapatacije Alijanse, naša zemlja, zajedno sa ostalim saveznicama, odgovorno pristupa ovom pitanju, kroz kontinuirane napore u cilju operacionalizacije usvojenih planova odbrane, popune novog modela snaga i adaptiranja NATO komandne struktrure, naveo je Krapović tokom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane (NAC), koji je danas održan u sjedištu NATO u Briselu, a kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Govoreći o bezbjednosim prilikama na evropskom kontinentu, Krapović je naglasio da smo odlučni u namjeri da nastavimo kontinuirani doprinos jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu kroz angažman naših pripadnika u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

- Veoma ambiciozna NATO agenda iziskuje i dodatna ulaganja svih saveznica, pa će Crna Gora ove godine izdvojiti najmanje 2 odsto BDP za odbranu, od čega će trećina biti usmjerena za potrebe modernizacije i opremanje Vojske, kazao je ministar odbrane.

image

Krapović u Briselu

- VLADA CRNE GORE
image

Krapović u Briselu

VLADA CRNE GORE - VLADA CRNE GORE

On je istakao i značaj očuvanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu i kazao da ćemo ostati posvećeni unapređenju međusobnog dijaloga i saradnje, kao i promociji evroatlantske perspektive zemalja regiona. Takođe, istakao je i značaj NATO misija na Kosovu i u Iraku, kao važnog preduslova očuvanja stabilnosti van granica Alijanse, naglasivši da će naša zemlja i na ovom planu nastaviti da daje svoj doprinos.

- Na sastanku je zaključeno da sve saveznice odgovorno pristupaju realizaciji predviđenih zadataka, a dogovorena je i dinamika za predstojeći period, kako bi se dostigli zacrtani ciljevi u susret Samitu koji će u julu biti održan u Vašingtonu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Na prvom godišnjem sastanku u ovom formatu, ministri odbrane dali su detaljan osvrt na aktivnosti koje su realizovane u proteklom periodu, a koje predstavljaju rezultat odluka donijetih na Samitu lidera u Viljnusu. Složene bezbjednosne prilike na globalnom planu ukazaju na važnost odlučnog pristupa svih saveznica kako bi se započeti proces transformacije Alijanse nastavio predviđenom dinamikom.

Ministri su posebno naglasili da je unapređenje odvraćanja i odbrane važan preduslov za očuvanje stabilnosti cjelokupnog evroatlantskog područja, bez obzira na prirodu prijetnji i pravac njihovog djelovanja. Jedan od ključnih zadataka u predstojećem periodu je i dostizanje izvršnosti usvojenih planova odbrane, najobuhvatnijih od perioda Hladnog rata, a koji podrazumijevaju aktivan doprinos svih saveznica kako bi se u značajnoj mjeri ojačala spremnost na nivou Alijanse. Takođe, sa sastanka je poslata jasna podrška Ukrajini u njenim nastojanjima da odbrani svoju teritoriju i stanovništvo, a  najavljen je i nastavak pružanja konkretnih vidova pomoći, uzimajući u obzir da kriza na istoku Evrope ima uticaj na širu bezbjednost. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:54