ARTAN KURTI / - FOTO: A PLUS
18/05/2024 u 15:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kurti: Vrh PES-a zahtijevao je moju smjenu, sklonili su me iz ANB-a bez obrazloženja

Bivši generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artan Kurti kazao je da je smijenjen sa te funkcije bez ikakvog obrazloženja i propisa, tvrdeći da su to zahtijevali šef kabineta premijera Branko Krvavac i izvršni direktor Pokreta Evropa sad (PES) Vlado Bojović.

- Lično sam ih slušao kako su u ugostiteljskom objektu u podgoričkom naselju Zabjelo komentarisali da me hitno treba smijeniti i da je to tražio i Sreten Kankaraš (ujak premijera Milojka Spajića) - kazao je Kurti sinoć u emisiji "Minula neđelja" na A plus televiziji.

Sjedio sam sto do njih, nisu me prepoznali, ali sam ih čuo jasno. Retroaktivno su primjenjivali zakon o ANB-u i tada je rečeno da nemaju povjerenja više u mene i u moj rad. Za moju smjenu nije glasao nijedan ministar, tvrdi Kurti.

Podsjetio je da je podnio prijavu protiv premijera Milojka Spajića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Vlada ponovo razriješila Artana Kurtija

- Posegnuli su da izdejstvuju negativan odgovor iz ANB-a za moj rad. Kad im se nije svidio odgovor iz ANB-a, posegnuli su za mehanizmima da promijene odredbe zakona o radu te institucije - kazao je Kurti.

On tvrdi da se u ANB-u nije vršila nikakva kontrola.

- Sve kontrole bile su formalne prirode. Ima tamo i časnih službenika, koje je Dejan Peruničić (bivši direktor ANB) maltretirao. Ima sigurno više od 200 časnih i poštenih službenika. Radio sam tamo i sve znam šta se tamo dešavalo. Problem u ANB-u su pojedinci - kazao je on.

Prema njegovim riječima, na čelu kontraobavještajne službe u ANB-u nalazi se čovjek sa jako problematičnom biografijom.

- Aj čovjek koji je imao mnogo problema sa kolegama danas govori da niko od njih ne smije da priča sa mnom - tvrdi Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

26. jul 2024 23:55