Момчило Лековић / - Момчило Лековић
01/07/2022 u 17:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Leković: Predsjednica SO Bar da odloži sjednicu i zaustavi proglašenje diktatorske opštine

Leković tvrdi da se zato silom na sramotu 8. jula, neposredno pred istek četvorogodišnjeg mandata odbornika, pokušava sprovesti svojevrsni udar na temelje demokratije, čime bi se, dodaje on, u konačnom nezakonito i neustavno omogućio još jedan četvorogodišnji mandat predstavniku DPS-a Dušanu Raičeviću

33. sjednica Skupštine opštine Bar zakazana je za 8. jul i na toj sjednici kao druga tačka dnevnog reda kandidovan je Predlog odluke o izboru predsjednika Opštine Bar. Ovim činom, Skupština opštine Bar tog osmog jula, biće poprište nezakonitog i neustavnog otjelotvorenja diktatorskog režima najgore vrste, čiji će odbornici davanjem novog četvorogodišnjeg mandata aktuelnom predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću i zvanično u gradu pod Rumijom ukinuti parlamentarnu demokratiju i automatski proglasiti diktaturu, poručuje odbornik Demokrata Momčilo Leković.

 - Podsjećam da je četvorogodišnji mandat barskim odbornicima istekao 26. juna, a da je produžen ništa manje nego na osnovu dopisa Ministarstva javne uprave i suludog tumačenja da se odbornicima može produžiti mandat jer član 14. stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisuje da tek “Danom potvrđivanja mandata odbornika, odnosno poslanika novog saziva prestaje mandat odbornika, odnosno poslanika prethodnog saziva - navodi on.

Leković je istakao da ovo tanko  tumačenje moraju nazivati suludo jer u se u ovom slučaju član 14. stav 3 jasno i nedvosmisleno odnosi na situaciju neposredno nakon održavanja novih (lokalnih) izbora što potvrđuje prvi stav ovog člana u kojem stoji “Izbori za odbornike i poslanike održavaju se najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika, odnosno poslanika kojima teče mandat.”

- Izborni period odbornika u ovom slučaju istekao je 26. juna, odnosno najkasnije 8. jula kada je proteklo tačno četiri godine od kada je izabran predsjednik Skupštine opštine Bar kako to tumače u DPS-u. S obzirom da član 5. istog zakona propisuje da “Mandat odbornika, odnosno poslanika traje četiri godine”, dakle, to znači ni dana duže od 26. juna kada je verifikovan odbornički mandat odnosno 8. jula (po DPS-u) kada je završena sjednica na kojoj su verifikovani mandati barskim odbornicima - dodaje on.

Leković tvrdi da se zato silom na sramotu 8. jula, neposredno pred istek četvorogodišnjeg mandata odbornika, pokušava sprovesti svojevrsni udar na temelje demokratije, čime bi se, dodaje on, u konačnom nezakonito i neustavno omogućio još jedan četvorogodišnji mandat predstavniku DPS-a Dušanu Raičeviću koji će nakon ovog datuma i zvanično imati neograničenu izvršnu moć, dok će Skupština opštine Bar postati tijelo koje više nema ni legitimitet ali ni funkciju.

 - Najmanje što očekujemo je da aktuelna predsjednica Skupštine opštine Bar Milena Božović spriječi navedeni naum barskog DPS-a, suprostavi se i odloži zakazanu sjednicu. U protivnom, postaće direktan saučesnik javnog spaljivanja Ustava i demokratije tog 8.jula u barskom parlamentu - zakjučuje on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 14:56