Честитке Ибрахимовићу / - ЛП
01/12/2023 u 14:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

LP: Kada god počeo i po kojim god uslovima, ovaj popis je kompromitovan

Sve građanke i građani će imati aposlutnu podršku liberala u slučaju bilo kakvih pokušaja pritiska na slobodnu volju pojedinca u ovom procesu, zaključuju u saopštenju

Predsjedništvo Liberalne partije je konstatovalo da je odluka premijera Milojka Spajića da odloži početak popisa razumna i dokazuje da je opozicija i ovoga puta imala utemeljenje argumente da popis ne može početi 30. novembra.

- S obzirom da Liberalna partija nije potpisnica sporazuma sa premijerom Spajićem, ostaje da se nadamo da će do 3. decembra biti ispunjeni i preostali navedeni uslovi za početak popisa. Ipak, sada je definitivno jasno, kada god počeo i po kojim god uslovima, ovaj popis stanovništva kao najznačajnije statističko istraživanje koje utiče na političke i društvene odnose je kompromitovan. Održao se sa početkom 3. decembra ili čak i u aprilu naredne godine, nad ovim popisom ostaće tamna i zlokobna mrlja koja je na samom početku utisnuta od strane stratega srpskog sveta i kleronacionalističkih ideologa iz Beograda i njihovih vjernih eksponenata u Crnoj Gori -  navode u saopštenju.

Dodaju da opozicija kojoj pripada LP može biti zadovoljna rezultatom svog angažmana.

-Posebno činjenicom da smo popis istrgli iz ruku Dritana Abazovića, da smo svaki put kada je MONSTAT tvrdoglavo konstatovao da je sve apsolutno spremno i da su ispunjeni „najviši standardi” zajedničkim djelovanjem i u saradnji sa predstavnicima manje brojnih naroda dokazali da postoje evidentne, vrlo moguće i namjerne manjkavosti, koje su bile kreirane u svrhu ostvarivanja ciljeva popisnog inžinjeringa. Sa druge strane djelovanje i komuniciranje građanskog suverenističkog opozicionog bloka prema građanima moralo je biti jasnije i konkretnije - navode.

Ističu da su dužni da podstiču pluralizam i pravo na slobodno iskazivanje mišljenja, ali suverenističke građanske partije i organizacije od sjutra veče nemaju „luksuz” da dodatno dijele građanke i građane po liniji bojkot – učešće u popisu.

- Ovo nije partijsko pitanje, nije pitanje popularnosti i povećanja rejtinga u biračkom tijelu ili javnosti, ovdje se zbog eventualne pogrešne procjene ne radi o mogućem neuspjehu pojedinačne partije na izborima ili u nekom projektu koji se može nadoknaditi ili prevazići u prvoj narednoj prilici. Borba za očuvanje koncepta građanske, multietničke, evropske i sekularne države Crne Gore, zahtjeva jedinstven, jasan zajednički stav koji će doprinijeti toj borbi, a ne joj nanijeti dugoročnu štetu. Jednostrane odluke i pozivi, iako sasvim legitimni, mogu se činiti hrabrim i odlučnim pristupom, ali ukoliko sa terena i od strane nama ideološki bliskih partija i organizacija dobijemo potvrdu da su svi kontrolni mehanizmi ispunjeni i kroz direktnu komunikaciju uvidimo da nema odlučnog i jasnog pristupa bojkotu, ni među partijama ni među građankama i građanima koji nam ukazuju povjerenje, Liberalna partija neće pozvati na bojkot - smatraju iz LP.

Dodaju da će budno, od početka do kraja, do objavljivanja i analize prikupljenih podataka, pratiti cjelokupan proces, reagovati na svaku sumnjivu aktivnost koja bi ukazala na popisni inžinjering i tek na samom kraju procesa dati ocjenu.

- Građanke i građani moraju potpuno slobodno, bez sugestija i pritisaka bilo kojeg „autoriteta” i bojazni iskazati svaku svoju pripadnost. Sve građanke i građani će imati aposlutnu podršku liberala u slučaju bilo kakvih pokušaja pritiska na slobodnu volju pojedinca u ovom procesu - zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
LPBOJKOTPOPIS
28. april 2024 22:40