/ foto: lazar ružić
26/11/2023 u 21:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić: Crna Gora i Srbija dijele isprepletanu zajedničku istoriju

On je podsjetio da se i na popisu koji je organizovao bivši režim najveći broj građana izjasnio da govori srpskim jezikom

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio je da je popis stanovništva Crnoj Gori neophodan, jer se bez validnog popisa ne mogu pripremati bilo kakvi dugoročni strateški planovi, dodajući da će predstojeći popis biti prvi u kojem će građani moći slobodno da se izjasne, prenosi Kosovonline.

- Neće više biti pritisaka kakvi su postojali kada je iznad popisnog listića stajalo rešenje o stalnom zaposlenju, a mnogo češće rešenje o otkazu. Bitno je da će se konačno ispraviti istorijska nepravda i otkloniti bilo kakva sumnja u validnost podataka- rekao je Mandić u intervjuu za Novosti.

On je podsjetio da se i na popisu koji je organizovao bivši režim najveći broj građana izjasnio da govori srpskim jezikom.

Mandić je izrazio uvjerenje da će posle popisa biti otvoren dijalog i da će natpolovična volja naroda o jeziku biti odslikana i u najvećem pravnom aktu crnogorske države.

- Crnoj Gori je potrebno pomirenje. Crna Gora i Srbija dijele isprepletanu zajedničku istoriju i uvijek su imale poseban senzibilitet za stvari koje se tiču one druge. Posebno bih želio da sa mjesta predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore dam što veći doprinos popravljanju odnosa Srbije i Crne Gore- istakao je Mandić.

On je naveo da je nakon velike narodne pobjede i oslobođenja Crne Gore, potrebno da se svi okrenu budućnosti kako se nikada ne bi povratila tama koja je pokrivala Crnu Goru za vrijeme bivše vlasti.

Mandić je naveo i da je pomirenje potrebno poštenim ljudima, a da "pomirenje sa mafijom i kriminalcima Crnoj Gori nije potrebno".

- Mnogo smo propatili i ne želimo da iz nas sijeva bilo kakva mržnja, već želimo da pravda bude zadovoljena jer je pravda jedini oslonac za budućnost Crne Gore- kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori se prije samo nekoliko dana dogodio "pravosudni zemljotres", jer je prvi put javno prikazano kako su se "kupovale presude" za lažni državni udar.

Pokazalo se, kako kaže, da pod vladavinom DPS zakoni nisu bili jednaki za sve i da je, primera radi, u slučaju Milana Kneževića, Mihaila Čađenovića, grupe državljana Srbije i njega lično, za presude koje bi ih osudile na decenijske robije mafija "kavačkog klana" pripremila ogromne količine novca za potkupljivanje sudija.

- Danas kada je na površinu isplivalo sve ono negativno iz našeg pravosuđa jasno se može vidjeti kako je pravosuđe funkcionisalo za vrijeme bivše vlasti Mila Đukanovića- rekao je Mandić i naglasio da je prva demokratska smijena vlasti u istoriji Crne Gore donijela slobodu, lijek koji je bio preko potreban svima.

Mandić ukazuje da svi građani Crne Gore to i te kako dobro vide i da više nema straha i represije koji su postojali za vrijeme autokratske vlasti bivšeg režima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 19:32