Andrija Mandić / - GOV.ME
11/04/2024 u 11:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mandić: Dokazali smo da Srbi smiju i mogu da budu dio vlasti

Očekuje se skora rekonstrukcija Vlade u kojoj će se nalaziti još predstavnika Srba u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

On je u razgovoru za "Blic" otkrio zašto drži trobojku u kabinetu, da li bi opet primio Dodika u posjetu i da li bi volio da vidi Bošnjake u Vladi sa Srbima.

Na pitanje da li su i koliko bolji odnosi između Srbije i Crne Gore danas nego u avgustu 2020. godine, Mandić odgovara da su danas neuporedivo bolji, posebno u periodu napada bivšeg režima na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Vjeruje da će uskoro doći do prve zvanične posjete na nivou parlamenata dvije zemlje, te da će i na taj način biti osvjedočeno o kvalitetu odnosa.

- Prioritet je svakako bolji život građana Crne Gore i Srbije, a do toga možemo doći jedino kroz jačanje ekonomije. Postoji niz projekata koji je od obostranog interesa za naše dvije zemlje, prije svega izgradnja auto-puta Beograd–Bar, kao i rekonstrukcija željeznice na istoj relaciji. Uz ove velike infrastrukturne projekte, jačanje saradnje u energetskom sektoru i oblasti turizma je nešto što je takođe u vrhu prioriteta - kaže Mandić.

Mandić: Nisam zabrinut za stabilnost Vlade, rekonstrukcija u junu

Zastave u kabinetu

Govoreći o prašini koja se digla u vezi sa podizanjem trobojke u njegovom kabinetu, Mandić kaže da se uz državnu zastavu Crne Gore nalazi i istorijska zastava Knjaževine, odnosno Kraljevine Crne Gore, koja je zakonom zaštićena podjednako kao i današnja državna zastava.

- Priča oko trobojke koju forsiraju mediji bliski bivšem režimu je bespredmetna i zapravo je samo pokazatelj njihovog nesnalaženja u opozicionim klupama. U nedostatku odgovora na borbu sa organizovanim kriminalom u sopstvenim redovima, oni pokušavaju da sa brojnih afera koje se vezuju za njihovu partiju skrenu pažnju sa starom matricom o ugroženosti i nepoštovanju države. Trobojka, zajedno sa državnom zastavom predstavlja da se nova Crna Gora mora graditi na pomirenju i saradnji tradicionalne i moderne države - objašnjava predsjednik Skupštine Crne Gore.

Na pitanje o posjeti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Crnoj Gori na Mandićev poziv, odgovara da je to dio politike izgradnje najbolje saradnje sa svim susjedima.

- Da li ima nešto prirodnije nego da srpski političar iz Crne Gore koji pokriva odgovornu funkciju gradi najbolje moguće odnose sa Beogradom i Banjalukom, da političari iz Bošnjačke stranke grade najbolje odnose sa Sarajevom i Ankarom, da albanski političari grade najbolje odnose sa Tiranom, hrvatski sa Zagrebom, itd - pita se Mandić i dodaje da je nesnalaženje DPS-a u opoziciji je dovelo do toga da je jedina politika koju smatraju za shodno otvorena srbofobija.

Kaže da je najponosniji na činjenicu da je imenovanjem Srbina na čelo Skupštine Crne Gore jednom zauvijek razbijena stigma da Srbi ne smiju i ne mogu biti dio vlasti. Podjednako mu je važno to što je otpočeo proces pomirenja.

Rekonstrukcija Vlade i pomirenje u Crnoj Gori

O potencijalnoj rekonstrukcija Vlade i konačnom ulasku predstavnika Srba u nju, kaže da nema bojazan jer su „u izuzetno kratkom roku napravili veće i bolje rezultate nego što su to učinili brojni sazivi Skupštine Crne Gore prije nas“, i dodaje da priča da su Srbi nepoželjni faktor je sada pala u vodu.

- Pomirenje ne samo da je moguće, već je neophodno Crnoj Gori. Vidimo ovih dana da ratni vihori bukte na istočnim granicama Evrope i na Bliskom istoku. Poučeni istorijskim iskustvom Balkana, imperativ je do pomirenja i dogovora unutar Crne Gore dođemo i da uložimo maksimalan napor zajedno sa svim zemljama Zapadnog Balkana da očuvamo mir i stabilnost u regionu - ocjenjuje Mandić.

Na pitanje da li zaista nije zamjerio Bošnjačkoj stranci što su bili za njegovu smjenu sa mjesta predsjednika, odgovara da je trpio mnogo veće i teže uvrede, ali, kako kaže, „istinski želi da i na djelima, a ne samo na riječima, pokaže da je pomirenje moguće“.

Kada je u pitanju njihov ulazak u Vladu, kaže da bi to bio stvar dogovora postojeće parlamentarne većine, i da su iz Nove srpske demokratije više puta ponovili da nemaju ništa protiv.

Tražiće da se srpski jezik proglasi službenim

Mandić je ponovio da čekaju zvanične rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, i da ukoliko se tom prilikom obznani da najveći broj građana Crne Gore govori srpskim jezikom, pokrenuće proceduru i tražiti podršku u Skupštini da se srpski jezik proglasi službenim jezikom.

O porukama koje dobijaju od Evropske unije o procesu pristupanju, kaže da su ohrabrujuće i vjeruje da će Crna Gora postati nova članica EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 00:20