Susret Mandića i Kurtulmuša / - IGOR SLJIVANCANIN
07/12/2023 u 16:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić predsjedniku Skupštini Turske: Crnoj Gori mnogo znači činjenica da se Turska snažno zalaže za mir i stabilnost u regionu

Predsjednik Skupštine Crne Gore sastao se sa kolegom Numanom Kurtulmušom

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se u Ankari, tokom svoje zvanične posjete Republici Turskoj, sa Numanom Kurtulumušom, predsjednikom Velike narodne Skupštine Turske.

Prije početka zvaničnog dijela sastanka, dva predsjednika su se susreli. 

Predsjednik Mandić se prije svega zahvalio predsjedniku Velike narodne skupštine Turske, kao i grupi prijateljstva Turske i Crne Gore na gostoprimstvu. Istakao je da je Crna Gora relativno skoro dobila parlamentarnu većinu, ali da je jedan od prioriteta da se u najkraćem roku formira grupu prijateljstva sa Republikom Turskom, preko koje bi poslanici mogli da dijele iskustva i stvaraju nova prijateljstva.

Predsjednik Skupštine je naglasio kako cijeli Balkan pažljivo osluškuje poruke koje stižu iz Ankare i da Crnoj Gori mnogo znači činjenica da se Turska snažno zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i što intenzivno radi na ekonomakom razvoju Balkana. Mandić je istakao da je Crna Gora spremna za nove investicije iz Republike Turske i da posebno raduje činjenica da Turska želi da jača ekonomsku saradnju.

Predsjednik Mandić je zaključio da se Crna Gora snažno zalaže za mir u regionima sjeverno i južno od Turske, odnosno u Ukrajini i Gazi.

Predsjednik Velike narodne skupštine Turske je iskazao da mu čini veliku čast i zadovoljstvo ugostiti predsjednika i delegaciju Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Kurtulumuš je istakao da naše dvije države imaju zajedničku istoriju i kulturu, kao i da vjeruje da će sa novom vlašću u Crnoj Gori imati odlične odnose. Akcentovao je da je za Tursku naša država važan saveznik i da će predano raditi na osnaživanju naših bilateralnih odnosa.

Predsjednik turskog parlamenta je posebno naglasio da je Crna Gora poput zvijezde koja svijetli na Balkanu i podsjetio na veliku pomoć koju je naša zemlja pružila Turskoj nakon razornog zemljotresa 6. februara ove godine.

Kurtulumuš je zaključio da Crna Gora treba da osnuje grupu prijateljstva sa Turskom, kako bi se naši odnosi dodatno razvijali i kako bi naši poslanici što više sarađivali.

Predsjednik Mandić je zaključio da je na novoj parlamentarnoj većini odgovornost za budućnost Crne Gore, kao i da će ona uraditi sve da naša zemlja postane što uspješnija, te je dodao da tu podrazumijeva i izgradnju najboljih odnosa sa Turskom i svim državama poput nje, koje ne postavljaju uslove i pitanja, već iskreno žele da pomognu Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. februar 2024 03:50