Martinović i Herasimenko / - MERT
28/02/2024 u 18:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Martinović-Herasimenko: Posvećenost jačanju turističkih veza Crne Gore i Ukrajine

Oni su razgovarali o trenutnoj situaciji u Ukrajini i razmotrili saradnju između dvije zemlje u turističkom sektoru

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović sastao se Ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olehom Herasimenkom, gdje su razgovarali o trenutnoj situaciji u Ukrajini i razmotrili saradnju između dvije zemlje u turističkom sektoru.

Kako su istakli iz MERT-a, na sastanku je potvrđena atraktivnost prirodne i turističke ponude Crne Gore i njena prepoznatljivost među ukrajinskim turistima. Ministar Martinović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i istakao potrebu daljeg razvoja turističkog proizvoda, a posebno razvoj turizma na sjeveru zemlje, kao jedan od ključnih prioriteta Ministarstva.

Susret ministra Martinovića i ambasadora Herasymenka potvrđuje posvećenost obje strane daljem jačanju turističkih veza te otvara prostor za nove inicijative i projekte koji će doprinijeti ekonomskom razvoju obje zemlje, posebno poslije završetka ratnih dešavanja u Ukrajini i ponovnog otvaranja direktnih avio linija.

Takođe se razgovaralo o pitanju zaštite prirodne sredine. U tom kontekstu ambasador Ukrajine je informisao ministra o razmjeri ekološke štete koju je do sada pričinjena Ukrajini zbog ruske agresije.

Tokom sastanka bilo je riječi o evropskim integracijima gdje je izraženo obostrano zadovoljstvo zbog bliske saradnje i podrške u procesu pristupanja Crne Gore i Ukrajine Evropskoj uniji (EU).

Martinović je izrazio podršku pristupanju Ukrajine i uspješnom početku pregovora, ističići da je to strateški cilj koji će donijeti brojne koristi za obje države.

Ambasador Gerasimenko je zahvalio Vladi Crne Gore na kontinuiranoj podršci koju pruža Ukrajini, naglašavajući da Crna Gora ima velike šanse da što prije postane članica EU, te da je lider u ovom procesu.

Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed u izgradnji održive i dugoročne saradnje između Crne Gore i Ukrajine u turističkom sektoru, te potvrđuje obostranu posvećenost jačanju međusobnih veza.

Na kraju je ambasador Gerasmenko uručio pismo zahvalnice Martinoviću koje mu je uputio ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ukrajine Roman Strilets. U pismu je izražena zahvalnost zbog posjete ministra Martinovića ukrajinskom paviljnu na COP28 u Dubaiju i upućen poziv da učestvuje u implementaciji 8. tačke Formule za mir Volodimira Zelenskog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 19:32