Jakov Milatović, obilježavanje 75 godina postojanja NATO saveza / - PREDSJEDNIK CRNE GORE
04/04/2024 u 12:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milatović: Članstvo u NATO-u signal čvrste opredijeljenosti za put ka bezbjednijem društvu

Članstvo u NATO savezu za Crnu Goru je posebno važno u izazovnim geopolitičkim dešavanjima i ono nam obezbjeđuje zaštitu, predvidivost i stabilnost, kazao je predsjednik države Jakov Milatović.

U okviru takve zaštite možemo nesmetano nastaviti da razvijamo crnogorsku demokratiju kroz jačanje pravosuđa i izgradnju građanskog društva, saopštio je Milatović na svečanosti povodom obilježavanja 75 godina postojanja NATO saveza.

Istakao je da ispunjavajući ove preduslove možemo obezbijediti pozitivan reformski trend koji bi bio osnov napretka u okviru pregovaračkog procesa, zagledajući se u punopravno članstvo u EU kao finalni cilj kojemu težimo.

- Naglasio je da su prije 75 godina, dok se Evropa oporavljala od posljedica Drugog svjetskog rata, države Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, osnovale NATO, vojni savez sastavljen od demokratskih država kao garanciju mira zasnovanu na kolektivnom sistemu odbrane. Ukazao je da članstvo Crne Gore u NATO savezu, postignuto 2017. godine, značajna odluka u modernoj crnogorskoj istoriji i signal je naše čvrste opredijeljenosti za očuvanjem demokratskih vrijednosti, mira i prosperiteta, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

image

Jakov Milatović

- PREDSJEDNIK CRNE GORE
image

Jakov Milatović, obilježavanje 75 godina postojanja NATO saveza

- PREDSJEDNIK CRNE GORE

Milatović je podsjetio da su regionalna stabilnost i dobrosusjedski odnosi pored NATO članstva i procesa pregovora prioritet naše vanjske politike, istakavši da dobrosusjedstvo nema alternativu i da nestabilan region ne može donijeti korist ni jednoj državi koja taj prostor dijeli.

Naveo je da konflikt u Ukrajini postaje pitanje globalne bezbjednosti na koje je NATO pojačao stepen snaga za odvraćanje i odbranu posebno na istočnim granicama, istakavši da Crna Gora saosjeća sa patnjama ukrajinskog naroda i shodno tome je u više navrata pružala značajnu podršku toj zemlji, što bilateralno, što kroz ostale mehanizme.

Dodao je da se značaj NATO saveza sastoji i u spremnosti da odgovori na moderne izazove koji ugrožavaju bezbjednost država članica poput hibridnih prijetnji, širenja dezinformacija ili sajber napada, koje smo i sami pretrpjeli u Crnoj Gori.

Na kraju, predsjednik države je poručio da će Crna Gora i u vremenu pred nama ostati posvećen NATO saveznik, solidaran da pomogne u rješavanju izazova sjutrašnjice, kako bismo crnogorskim generacijama koje dolaze ostavili bezbjednije i prosperitetnije društvo i državu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 06:09