Sa sastanka
24/05/2024 u 10:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milatović: Crna Gora ostaje posvećena jačanju odnosa sa Švajcarskom

Predsjednik države Jakov Milatović primio je ministra vanjskih poslova Švajcarske Injacija Kasisa, što predstavlja prvu zvaničnu posjetu nekog švajcarskog zvaničnika Crnoj Gori. On je poručio da Crna Gora ostaje posvećena jačanju odnosa sa Švajcarskom.

Tom prilikom, predsjednik države je naglasio da Crna Gora ostaje posvećena daljem jačanju odnosa sa Švajcarskom, kao državom koja njeguje viševjekovnu tradiciju evropskih i demokratskih vrijednosti.

Ukazao je i na značaj sadržajne ekonomske saradnje dvije zemlje, imajući u vidu da je Švajcarska među tri najveća strana investitora u Crnoj Gori u prethodnih pet godina.

Predsjednik Milatović je istakao je da punopravno članstvo u EU predstavlja prioriteni vanjskopolitički cilj naše zemlje, te da je Crna Gora odlučna da nastavi sa reformama kako bi u najskorijem roku ispunila obaveze iz pregovaračkog procesa.

Švajcarski ministar je iskazao zadovoljstvo susretom i pohvalio evidentan demokratski napredak naše zemlje u prethodnom periodu, te ocijenio da Crna Gora predstavlja važan faktor stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Tokom sastanka obostrano je izražen interes i za dalje unaprjeđenje saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i turizma.

Na kraju, švajcarski ministar je predsjedniku Milatoviću prenio poziv švajcarske predsjednice da učestvuje na Mirovnom samitu za Ukrajinu, koji se na visokom nivou sljedećeg mjeseca održava u Burgenštoku.

Ključni cilj predstojećeg samita, na kojem će učestvovati brojni svjetski lideri, jeste da obezbijedi platformu za dijalog i uspostavljanje sveobuhvatnog i trajnog mira u Ukrajini.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 02:00