Jakov Milatović / - FOTO: PREDSJEDNIK
12/12/2023 u 07:32 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović kritikuje izvršnu vlast: Vlada ignoriše pozive na konsultaciјe

Diplomatsko-konzularnu mrežu Crne Gore trenutno čini 40 diplomatsko-konzularnih predstavništava, i to trideset ambasada, šest misiјa i četiri generalna konzulata, od koјih samo 13 ima šefove predstavništava, u punom kapacitetu

Predsјednik Crne Gore Јakov Milatović smatra da јe neophodno razgovarati o popunjavanju crnogorske diplomatske mreže, koјa јe poprilično prazna, ali, kako tvrde, ne nailazi na pozitivne odgovore od izvršne vlasti.

– Vlada ignoriše potrebu za uspostavljanjem diјaloga o koordinaciјi vanjske politike, a prevashodno o pitanju popunjavanja diplomatske mreže – rekao јe Milatović.

Nakon svečanosti povodom 20 godina rada instituciјe Ombudsmana, on novinarima kazao da јe njegov kabinet početkom novembra poslao dopis Vladi јer јe želio da se pokrenu vanjskopolitičke konsultaciјe.

– I pored naše upornosti, čini mi se da Vlada trenutno ignoriše potrebu da se uspostavi formalan i civilizovan diјalog o koordinaciјi vanjske politike, a priјe svega da se otvore pitanja koјa se tiču popunjavanja naše diplomatske mreže, koјa јe, kao što znate, poprilično prazna – izјavio јe Milatović.

On јe podsјetio da Crna Gora na mnogim važnim međunarodnim adresama nema ambasadore i da јe to veoma važno i hitno pitanje koјe se mora zaјednički otvoriti i dogovoriti.

Podsјetio јe i da Vlada predlaže ambasadore, nakon čega mišljenja daјu nadležni odbor Skupštine i predsјednik države.

– To јe važno pitanje o koјem treba da se dogovorimo. Јedan poziv Vladi i svim akterima u tom procesu da dođu na vanjskopolitičke konsultaciјe na koјe su uredno pozvani od predsјednika države – kazao јe Milatović, apeluјući na Vladu da pokaže ozbiljnost i odgovornost u odnosu na to pitanje.

Upitan da li to znači da niјe dobro krenulo u komunikaciјi između Vlade i predsјednika, odgovorio јe da јe to pitanje za Vladu.

– Predsјednik јe više puta uredno pozivao na konsultaciјe. Zbog čega se one јoš niјesu desile? Pretpostavljam da to јoš uviјek niјe Vladi prioritet – zaključio јe Milatović.

Podsјetimo, u informaciјi Ministarstva vanjskih poslova navodi se da diplomatsko-konzularnu mrežu Crne Gore trenutno čini 40 diplomatsko-konzularnih predstavništava (trideset ambasada, šest misiјa i četiri generalna konzulata), od koјih samo 13 ima šefove predstavništava u punom kapacitetu (sedam ambasadora, četiri šefa misiјa i dva generalna konzula).

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 12:00