/ - SKRINšOT - YOUTUBE
07/02/2024 u 17:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Milatović na Bečkoj diplomatskoj akademiji: Crna Gora napravila najveći progres do sada

Ova akademija je jedna od najstarijh institucija za školovanje diplomata na svijetu

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govorio je večeras na Bečkoj diplomatskoj akademiji na temu ”Proširenje EU za stabilnost”. Ova akademija je jedna od najstarijh institucija za školovanje diplomata na svijetu. 

Milatović je, između ostalog, govorio o putu Crne Gore ka članstvu u EU. On je naglasio da je Crna Gora napravila najveći progres do sada sprovođenjem brojih reformi, političkim demokratskim promjenama i reformama u pravosuđu.

Milatović je istakao da smatra da Crna Gora zaslužuje da bude sledeća članica EU i kazao da se radi na tome, kako bi se ispunile sve obaveze koje bi dovele do tog cilja.

 

- Mislim da je u poslednjih nekoliko godina država napravila najveći progres. Tu je i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Nakon demokratskih promjena i demokratske tranzicije vlasti, kao što sam rekao, došlo je do toga da je pravosuđe očišćeno od kompromitovanih ljudi. Tu je i sposobnost našeg parlamenta, posebno sada u poslednjih nekoliko mjeseci,  da se nađe politički konsenzus za koji je bila potrebna kvalifikovana većina u parlament. Dakle u suštini opozicija i pozicija su našle kompormis o postavljanju novih ljudi na visoke funkcije u pravosuđu. I to je još jedan veliki korak - kazao je između ostalog Milatović.

On je još jednom naglasio značaj reformi i promjena u oblasti valdavine prava i kazao da je Crna Gora uspjela djelimično da povrati povjerenje građana u institucije.

Milatović je podsjetio da je Crna Gora  postala članica NATO-a u 2017. i naglasio značaj puta ka člasntvu u EU.

- Prvi cilj stvarnog političkog djelovanja u Crnoj Gori je da se učlani u EU - naglašava Milatović.

On je kazao da je činjenica da je posljednja država koja se pridružila EU Hrvatska, prije 11 godina.

- Crna Gora je mala i otvorena ekonomija, čvrsto ukorijenjena u globalizacijskom svijetu. Mi smo istakli kandidaturu za nestalnu članicu savjeta bezbjendosti UN za period 2026., što bi bila kruna diplomatske aktivnosti i to će se dogoditi 20 godina nakon što smo obnovilio nezavisnost 2006. - kazao je Milatović. 

On je pomenuo i značaj  austrijskih banaka u bankarskom sektoru Crne Gore kao i drugim zemlje zapadnog Balkana, osiguravajuća društva, kompanije iz sektora logistike. 

- Mislim da Crna Gora kao zemlja kandidat, koja euro koristi od 2001. godine, kao država koja svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku upotpunosti usklađuje sa politikom EU, kao zemlja koja nema otvorenih pitanja sa susjedima, koja promoviše dobrosusjedsku agendu, koja je ekonmski najnaprednija u poređenju sa svim zemljama kandidatima i koja je otvorila sva poglavlja sa EU, treba i može da postane država članica EU do 2028. Što bi čitav region približilo standardima koji su potrebni za prosperitet i stabilnost Zapadnog Balkana - poručio je predsjednik Milatović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:34