Milatović sa Kongresmenima / FOTO: NEBOJSA MEDO PERKOVIC
17/05/2024 u 14:18 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milatović: Značajno produbljivanja veza između Crne Gore i američkog Kongresa

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović smatra da je značajno produbljivanja veza između Crne Gore i američkog Kongresa, te istakao kako je potrebno preduzeti konkretne korake u tom pravcu.

Milatović koji boravi u radnoj posjeti Vašingtonu sastao se sa više istaknutih članova Kongresa SAD, Šeli Pingri, Bilom Kitingom, Dagom Lambornom i Robertom Adelhortom s ciljem jačanja bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Razgovarano je i o unaprjeđenju političke saradnje, povećanju američkih investicija u Crnu Goru, kao i jačanju ekonomskih veza.

Jedna od ključnih tema razgovora bila je osnaživanje crnogorskog kokusa, grupe kongresmena koja se bavi odnosima između Crne Gore i SAD.

Milatović sa savjetnikom Bajdena: Odnose Crne Gore i SAD podići na nivo strateškog partnerstva

Predsjednik države je istakao i da bi aktivnija i brojnija grupa u Kongresu značajno doprinijela jačanju političkih i ekonomskih veza, i većoj vidljivosti Crne Gore u SAD, što bi otvorilo prostor za promovisanje crnogorskih ekonomskih potencijala i otvaranje novih prilika za saradnju.

Kongresmeni su izrazili spremnost za nastavak saradnje i podršku inicijativama koje će dodatno ojačati bilateralne odnose između Crne Gore i SAD-a.

Dogovoreno je da će obje strane raditi na jačanju institucionalne podrške kroz konkretne korake koji će biti preduzeti u narednom periodu.

Predsjednik Milatović je izrazio zahvalnost američkim partnerima na dosadašnjoj podršci i naglasio važnost nastavka dijaloga i saradnje na svim nivoima.

Ocijenio je da bi izglasavanje Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, koji je već iniciran u Senatu, bio jasan pokazatelj opredijeljenosti SAD-a da dodatno učvrsti ekonomske veze sa zemljama regiona i pruži podršku našem demokratskom razvoju.

U razgovorima je konstatovan značaj regiona Zapadnog Balkana za bezbjednost i sigurnost Evrope, a sagovornici su se saglasili da je potrebno dodatno jačati otpornost Crne Gore i država regiona, kroz borbu protiv dezinformacija, jačanje institucija,

medijskog sektora, ali i afirmisanje koncepta građanskog drustva.

Takođe, predsjednik države je poručio da Crna Gora ostaje posvećena jačanju prijateljskih i partnerskih odnosa sa SAD-om i izrazio očekivanje da će se kroz zajednički rad stvoriti još povoljniji uslovi za ekonomski razvoj i prosperitet naših zemalja.

Ovaj niz sastanaka predstavlja značajan korak naprijed u jačanju međusobnih odnosai otvaranju novih perspektiva za blisku saradnju sa američkim Kongresom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 04:27