Andrej Milović / - PORTAL DAN
23/11/2023 u 20:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović: Podnijeću ostavke ako se dokaže da imam relaciju sa Duškom Golubovićem

- Nije logično da advokati koji i dalje rade kao advokati, budu članovi TS i utiču na tužilačku granu vlasti, pojašnjava on

Ministar pravde Andrej Milović poručio je, u emisiji  Načisto na TV Vijesti, da se mora mnogo više novca uložiti u pravosuđe i da to stalno napominje premijeru Milojku Spajiću i ministru finansija Novici Vukoviću

- Postoji pozitivan signal kada je u pitanju Milorad Marković i mogao bi biti izabran za Vrhovnog državnog tužioca. Nema mrlju u karijeri i izuzetno je cijenjen.Očekujem da to može biti riješeno vrlo brzo- naveo je Milović.

Milović smatra da nije opravdan zahtjev za racionalizacijom broja sudija, jer treba posmatrati broj predmeta koji sudija dobija.

On naglašava da je cijeli koncept Ustavnog suda doveden u pitanje i da je problematičan način na koji politika vrši uticaj na izbor sudija tog suda. Smatra da se mora mnogo više finansija  uložiti u pravosuđe.

Njegov stav je da nije dobro  što je u Tužilačkom savjetu četvoro advokata.

- Nije logično da advokati koji i dalje rade kao advokati, budu članovi TS i utiču na tužilačku granu vlasti - pojašnjava on.

On je naveo  da je prethiodni ministar pravde Marko Kovač njemu preko posrednika poslao ružne komentare i da nije bilo primopredaje kada je Kovač postajao ministar, pa nije bio zainteresovan da se to desi sada kada on preuzima resor pravde.

Milović jje izjavio da Vladimir Novović kao SDT ima najveće povjerenje javnosti i poručio   da se mora znati da ta institucija ima ograničene kapacitete, prenosi portal Vijesti.

Smatra da tužioci štite tužioce,  da u tužilačkoj organizaciji ne postoji volja da se sprovode disciplinski postupci protiv tužilaca.

Milović je kazao da je politička odluka o tome da li će Do Kvona izručiti SAD ili Južnoj Koreji, ali nije htio da otkrije čemu naginje.

- SAD su naš glavni spoljnopolitički partner, želimo da što prije potpišemo bilateralni sporazum o izručenju, da bismo na taj način napravili pravni okvir za buduća izručenja - smatra ministar.

Na pitanje zašto njegova prijava vezana za aferu "Do Kvon" još uvijek nije procesuirana, Milović navodi da SDT ima puno predmeta kojima se bavi i da ne može da stigne da se svime bavi.

- Nismo mogli da dobijemo epilog prije izbora, jer je to lansirano u predvečerje... Pismo Do Kvona je poslato u aprilu, jako je zanimljivo zašto je to ekipa oko bivšeg premijera dala to u zadnjoj nedjelji pred izbore, ali imam informacije da su preduzete radnje, da je postupak u toku, da je SPO saslušalo Do Kvona i da je to trajalo skoro osam sati, da je on objasnio neke stvari... - pojašnjava Milović.

Milović navodi da Crna Gora ne može da uradi ništa u slučaju Svetozara Marovića i da je tu krivica na prethodnoj vlasti koja ga je pustila da tam ode.

Ministar pravde kaže da se može doći u situaciju da ako neki visoki član kriminalne organizacije bude uhapšen na Kosovu, tamošnji ministar pravde primijeni reciprocitet i odbije da ga izruči, jer je bivši ministar pravde Marko Kovač odbio da izruči Kosovu državljane Srbije.

Milović tvrdi da se nikada nije izvinio i da u predmetu postoji njegovo izjašnjenje: "Ja nikada nisam mogao da radim protiv svog klijenta, jer on nije bio moj klijent. On je bio klijent partnera sa kojim nema zajedničku kancelariju". 

On je kazao da bi morao odgovarati da je nešto neetično uradio. Ukazuje i da je zvanično zastupao drugu stranu, što ne bi bilo moguće po Zakonu o parničnom postupku da je partnerov klijent bio tretiran i kao njegov.

Ministar pravde je kazao da poznaje Miodraga Daku Davidovića, ali da nemaju političke i poslovne veze.

- To ne može biti nikakav ograničavajući faktor- ocijenio je Milović.

Milović je kazao da ne zna da li se vode bilo kakvi postupci protiv bivšeg SDT Milivoja Katnića.

Milović je naveo da se radi analiza lokacija za Palatu pravde i da bi to moglo da bude kod Ekonomske škole ili kod bivše kasarne Morača.

-Specijalni sud, Specijalno policijsko odjeljenje i SDT će biti u staroj zgradi Vlade - objasnio je Milović.

Ministar pravde smatra da je fazni veting dobro rješenje i to da se prvo radi veting čelnih pozicija, pa onda nižih.

-Ako bi krenuli puni veting, to bi izazvalo kolaps. Moramo paralelno da poboljšavamo efikasnost i uvodimo veting -objašnjava Milović.

On smatra da se isti sudija ne ponaša isto u dva različita sistema. 

- Iva Sanadera je osudio sudija kojeg je on izabrao - navodi Milović i dodaje da ne znači da sudije birane u vrijeme Vesne Medenice neće moći da sada rade dobro kada su oslobođeni pritiska.

Ministar pravde je kazao da su nad njim sprovođene mjere tajnog nadzora i da je spreman da podnese ostavku i povuče se iz političkog života ukoliko se dokaže njegova političko-poslovna veza sa Duškom Golubovićem.

- Tog čovjeka sam dva puta vidio u širem društvu u kom sam poznavao neke ljude i kojima sam tom prilikom nazvao "dobar dan - nikada nisam sa njim ni riječi razmijenio".

Dodao je da je Milo Đurašković njegov veliki prijatelj i ocijenio da je on prošao pravosudnu golgotu, a da je sada slobodan građanin i da će sa njim nastaviti da se gleda.

Milović je naveo da se radi analiza lokacija za Palatu pravde i da bi to moglo da bude kod Ekonomske škole ili kod bivše kasarne Morača.

-Specijalni sud, Specijalno policijsko odjeljenje i SDT će biti u staroj zgradi Vlade" - objasnio je Milović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 08:23