Milović – Hadžiju / - FOTO: VLADA CRNE GORE
15/04/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milović – Hadžiju: Finalizovati tri bilateralna ugovora za bolju pravosudnu saradnju

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović razgovarao je danas u Prištini sa ministarkom pravde Kosova Aljbuljenom Hadžiju, na čiji je poziv došao u zvaničnu posjetu Kosovu.

Ministri su razmotrili brojne aspekte, kada je riječ o pravosudnoj saradnji između dvije države. Jedna od glavnih tema sastanka ministara pravde bila su tri bilateralna ugovora u oblasti međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima: Ugovor o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Ugovor o izručenju i Ugovor o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima. Tekst tih ugovora je usaglašavan dvije godine i parafirani su 2016. Od tada nije bilo aktivnosti po tom pitanju.

Stav dvoje ministara je da cio proces treba aktuelizovati i dovesti do kraja da bi se pravosudna saradnja između dvije zemlje precizirala i učinila efikasnom. To se posebno odnosi na problem esktradicije pojedinaca koje potražuje pravosuđe druge zemlje, od čega bi posebnu korist u budućnosti imala Crna Gora.

Ministar Milović je sa koleginicom Hadžiju razgovarao i o slučaju Ekrema Bajrovića, državljanina Crne Gore koji se skoro godinu i po nalazi u zatvoru na Kosovu, pod optužbom za ratne zločine iz perioda 1998 -1999. godine.

Milović je ministarki Hadžiju pokazao interesovanje za taj slučaj i istakao očekivanje zvanične Crne Gore da Bajrović ima pravično i fer suđenje shodno međunarodnim pravnim standardima.

Dvoje ministara su pravosudnu saradnju između Crne Gore i Republike Kosova, ocijenili generalno dobrom i izrazili spremnost za njeno produbljivanje i poboljšanje na korist pravosudnih sistema obje zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 04:34