konstitutivna sjednica sudskog savjeta / - SRDJAN BOLJEVIC
19/02/2024 u 13:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović: Opet je pristupanje EU prvi prioritet

Nova Vlada ima vrlo ambicioznu agendu kada je riječ o ispunjavanju svih obaveza iz pregovaračkog procesa

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) je, od formiranja 44. Vlade, ponovo prioritetan cilj države, kazao je ministar pravde Andrej Milović, dodajući da imaju ambicioznu agendu kada je riječ o ispunjavanju svih obaveza iz pregovaračkog procesa.

On je, na međunarodnoj konferenciji „Budućnost proširenja EU" koja se danas i sjutra održava u Zagrebu, kazao da bez pune integracije Crne Gore i ostalih zemalja zapadnog Balkana u EU nema stabilnosti i napretka u tom regionu.

- Ali ni napretka ni budućnosti za EU, ako je njen strateški cilj ekonomsko i političko integrisanje cijelog prostora Evrope i stvaranje čvrste zajednice evoprskih država - dodao je Milović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Milović je rekao da je punopravno članstvo Crne Gore u EU od formiranja 44. Vlade opet prioritetan cilj države, i opredjeljenje koje nema alternativu.

- Nova Vlada ima vrlo ambicioznu agendu kada je riječ o ispunjavanju svih obaveza iz pregovaračkog procesa - istakao je Milović.

On je kazao da je Crna Gora de facto najdalje odmakla u procesu pregovora sa EU, što potvrđuju signali koje dobijaju sa važnih partnerskih adresa.

- Zbog toga smatramo da zaslužujemo punu podršku na putu evropskih integracija, kako najbližeg susjeda iz EU – Hrvatske, koja podržava temeljno načelo individualnih zasluga, tako i ostalih članica Unije - kazao je Milović.

Iz Ministarstva pravde su kazali da se, kada je riječ o reformi pravosuđa, radi na izmjenama i dopunama preko deset zakona i zakonika.

Oni su kao najznačajnije istakli izmjene zakona o Sudskom savjetu i sudijama, o državnom tužilaštvu, o Specijalnom državnom tužilaštvu, o sprječavanju korpucije i o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

- Ministarstvo pravde aktivno radi i na osnivanju Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca i ratnih zločina, što je naišlo na razumijevanje i posebne pohvale naših partnera - kaže se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:07