Sa sastanka Milovića i Grlić Radmana / - FOTO: MP
21/02/2024 u 08:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović u Hrvatskoj: Crna Gora preduzima korake na procesuiranju ratnih zločinaca

Zajednički stav dva ministra je da se neriješena pitanja dvije zemlje rješavaju kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju

Crna Gora ima snažnu podršku Republike Hrvatske u procesu integracije naše države u EU, zaključak je sastanka ministra pravde Crne Gore, Andreja Milovića i Gordana Grlića Radmana, ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

- Odnosi moraju biti temeljeni na dobrosusjedstvu dvije zemlje, čemu znatno doprinosi stav zvaničnog Zagreba da u ispunjavanju evropskih zadataka treba pojedinačno mjeriti učinak svake zemlje, a naš učinak na tom planu je najveći od svih zemalja koje apliciraju za članstvo u EU - kazao je ministar pravde Andrej Milović.

Ministri Milović i Grlić Radman saglasni su u ocjeni da su odnosi između Crne Gore i Hrvatske veoma dobri, da ih karakteriše redovan politički dijalog i česti susreti zvaničnika dvije države na svim nivoima. Odnose dvije zemlje, rečeno je na sastanku, prožima i zajednička evropska i evroatlantska persprektiva. Sve to, po ocjeni ministara, predstavlja odličan temelj za unapređenje i intenziviranje odnosa dvije države u svim oblastima od obostranog interesa.

- Za nas je od fundamentalne važnosti saradnja u EU integracijama. Hrvatska je jedini naš susjed koji je članica EU. Njeni dosadašnji uspjesi i iskustva na tom planu su ozbiljan podstrek i inspiracija za zahjtevne reforme i zadatke koji su pred nama - ocijenio je ministar Milović.

Milović je naglasio da Crna Gora preduzima snažne korake na polju procesuiranja ratnih zločina jer, kako je istakao, nove generacije moraju nesmetano sarađivati, a jedini ispravan put za to jeste individualizacija ratnih zločina kako bi se dokinula svaka loša percepcija kolektiviteta.

Zajednički stav dva ministra je da neriješena pitanja dvije zemlje žele da rješavaju kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vodeći se principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva u evroatlantskim integracijama.

Ministar Andrej Milović se nalazi u zvaničnoj posjeti Republici Hrvatskoj, povodom učešća na međunarodnoj konferecniji „Budućnost proširenja EU: pravosuđe i temeljna prava“, gdje je ostvario niz veoma važnih bilateralnih susreta od kojih je susret sa hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova svakako jedan od najvažnijih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 20:29