/ FOTO: OEBS
07/07/2022 u 13:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržava Državnu izbornu komisiju da unaprijedi transparentnost

Šefica Misije Dominique Waag kazala je da će ova donacija unaprijediti transparentnost Komisije i omogućiti građanima da putem interneta uživo gledaju sastanke

U okviru svoje dugogodišnje podrške Državnoj izbornoj komisiji (DIK), i sa ciljem da pomogne DIK da odgovori na preporuku ODIHR-a sa parlamentarnih izbora 2020. godine, Misija OEBS-a u Crnoj Gori je 7. jula 2022. godine Komisiji obezbijedila video opremu za prenos uživo, što će omogućiti javnosti i medijima da prate sjednice Komisije.

Šefica Misije Dominique Waag kazala je da će ova donacija unaprijediti transparentnost Komisije i omogućiti građanima da putem interneta uživo gledaju sastanke. „Pozdravljam jednoglasnu odluku Komisije da održava javne sjednice. Vjerujem da će ova oprema povećati povjerenje birača i javnosti u Komisiju“, kazala je ambasadorka Waag.

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša zahvalio je Misiji na vrijednoj donaciji i dodao da će nesumnjivo poboljšati transparentnost rada Komisije. „Pitanje transparentnosti DIK-a je dugogodišnja prioritetna preporuka posmatračkih misija ODIHR-a i drago mi je da smo konačno uspjeli da odgovorimo na nju. Ugradnjom ove opreme, naše sjednice biće otvorene za svakoga samo jednim klikom, a sve snimljene sjednice biće arhivirane i dostupne građanima“, rekao je Mugoša.

Istraživanje o percepciji i povjerenju javnosti u izborne komisije u Crnoj Gori, koje je Misija naručila u oktobru 2021. godine, pokazalo je da 87,3 odsto ispitanika smatra da bi, ako bi sjednice Državne izborne komisije bile javne, to izgradilo povjerenje javnosti u njen rad i izborni proces.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori radi sa Državnom izbornom komisijom i opštinskim izbornim komisijama na unaprjeđenju njihovih institucionalnih kapaciteta za sprovođenje izbora u skladu sa OEBS-ovim i međunarodnim standardima. Misija, takođe, promoviše dijalog između organa za upravljanje izborima i nevladinih organizacija kako bi se osiguralo da osobe sa invaliditetom mogu da ostvare svoje pravo da glasaju nezavisno i tajno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:22