Ministarstvo vanjskih poslova / - MVP
13/05/2024 u 15:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MVP: Predlagačima upućene sugestije na predloženi tekst Rezolucije o Srebrenici

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je danas amandmane na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, saopšteno je iz resora na čijem čelu je Filip Ivanović.

- U skladu sa Informacijom o predlogu amandmana na predlog rezolucije „Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995.“, koju je usvojila Vlada na sjednici od 11. maja, Ministarstvo vanjskih poslova je danas uputilo predlagačima sugestije na predloženi tekst, koje imaju za cilj da doprinesu otklanjanju pogrešnih interpretacija, naročito imajući u vidu diskusiju povodom predloga rezolucije u sjedištu Ujedinjenih nacija, kao i u regionu i Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

Vlada Crne Gore uputila amandmane na rezoluciju o Srebrenici

Naglašeno je da kao što je više puta ponovljeno, Crna Gora u potpunosti poštuje presude međunarodnih sudskih instanci, ranije usvojene deklaracije i rezolucije, uključujući i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore 2021. godine.

(FOTO) Knežević o Rezoluciji: Istog trenutka kad pritisnemo “yes”, potvrdili smo se za genocidan narod

Napominju da se upravo iz tog razloga, a kao država privržena njegovanju kulture sjećanja, koju karakteriše multivjerski i multinacionalni sklad, te zemlja prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu, posvećena izgradnji najboljih mogućih odnosa sa svim svojim susjedima, Crna Gora je ovoj temi pristupila sa posebnim senzibilitetom, sa ciljem da svoj doprinos da kroz prijateljski i pomiriteljski stav, a ne kroz dnevno-političke interpretacije.

- Dakle, predlog dopune predloga teksta rezolucije, kroz dvije amandmanske formulacije kojima bi se nedvosmisleno istaklo da je krivica za zločin genocida individualna i da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili vjerskoj grupi, uz ukazivanje na neophodnost očuvanja odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, bila je predmet komunikacije sa predlagačima rezolucije uobičajenim diplomatskim putem i ima za cilj da se pokušaju otkloniti sve sumnje u mogućnosti njene eventualne zloupotrebe, te da spriječe nerazumijevanje i dalju politizaciju ovog i drugih sličnih pitanja. Sugestije koje smo podijelili sa predlagačima i partnerima unutar UN-a odraz su dobrih namjera u skladu sa pozicijom koju Crna Gora gradi u regionu, a ne bilo kakvih ili bilo čijih političkih interesa. Sve dalje informacije o ovom pitanju Ministarstvo će pružiti blagovremeno i u skladu sa dinamikom aktivnosti u UN-u, zaključuju u MVP-u.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. maj 2024 22:45