ANDRIJA NIKOLIĆ, DPS / - FOTO: DPS
18/05/2024 u 13:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nikolić: Rezolucija Aleksandra Vučića za zaustavljanje Crne Gore na evropskom putu

Rezolucija o genocidu u Jasenovcu koju Republika Srbija nije pristala da usvoji 2021, podmetnuta je Crnoj Gori preko političke posluge Aleksandra Vučića tri godine kasnije, samo da bi se spriječilo da Crna Gora dobije IBAR, što je prvi uslov za ubrzanje našeg puta prema EU, kazao je šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić.

- Vjerujemo da je ovaj scenario i osmišljen da bi se izvjesno onemogućio evropski konsenzus oko daljeg evropskog puta naše zemlje, a vlada premijera Milojka Spajića bez digniteta i autonomije, pristala je na tu podvalu, ocijenio je Nikolić.

Vlada čiju kičmu, kako je rekao, redovno lome Mandićevi i Kneževićevi mentori, pokazala je neznavenost, neodgovornost, neozbiljnost i nedoraslost svojoj ulozi, onog trenutka kad je prihvatila da pravi truli kompromis na račun ugrožavanja dobrih odnosa sa susjednom Hrvatskom, koja je, navodi Nikolić, najveći lobista pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, a prethodno je presudno pomogla učlanjenje Crne Gore u NATO.

Rakočević: Plasiranje rezolucije o Jasenovcu značilo bi relativizaciju rezolucije UN o genocidu u Srebrenici

On ističe da niko u Crnoj Gori nikada nije doveo u pitanje zlo koje se za vrijeme Drugog svjetskog rata dogodilo u Jasenovcu.

- Ali to što se Beograd preko svojih uslužnih radnika u Crnoj Gori potrudio da tu temu aktivira baš u ovom trenutku, ne pokazuje istorijski odnos ili pijetet prema žrtvama, već služi kao ideološki odgovor sa ciljem relativizacije Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici - naglasio je on.

Zbog Hrvatske note, o Јasenovcu posliјe IBAR-a

Prema njegovim riječima, dok god za podnosioce rezolucije, Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević budu heroji koje treba slaviti, aktuelizacija priče o Jasenovcu ne može se razumjeti drugačije nego kao zloupotreba žrtava tog zločina i povijanje pod antievropskim i anticrnogorskim pritiscima Beograda i Moskve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 14:07