Naida Nišić sa predstavnicima Američke privredne komore / Ministarstvo
19/02/2024 u 14:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nišić sa predstavnicima AmCham: Strukturnim reformama do povećanja fleksibilnosti tržišta rada

Crna Gora posebnu pažnju posvećuje uvođenju novih softverskih sistema u institucije sistema u oblasti tržišta rada, a intenzivan je rad na digitalizaciji svih usluga u oblastima za koje je nadležno ministarstvo jedan od najvažnijih prioriteta, kazala je Nišić

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sastala se sa predstavnicima Američke privredne komore (AmCham) u Crnoj Gori, predsjednicom Upravnog odbora Svetlanom Vuksanović, izvršnim direktorom dr Markom Miročevićem, predsjednikom Komiteta za radne odnose Zoranom Soknićem i menadžerkom Ana Marijom Simonović.

Teme o kojima se diskutovalo na sastanku odnosile su se na aktuelna ekonomska dešavanja, ostvarenu saradnju i mogućnosti za unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Prepoznajući izazove na tržištu rada, ministarka je istakla važnost daljeg razvoja ljudskog kapitala. Ona je naglasila da je zapošljavanje i osnaživanje mladih prioritet, posebno uzimajući - Strukturne reforme koje sprovodimo imaju za cilj povećanje fleksibilnosti tržišta rada, eliminaciju neformalnog zapošljavanja i unapređenje socijalne stabilnosti, čime se smanjuje stopa siromaštva - navela je Nišić.

Ministarka je podsjetila da Crna Gora posebnu pažnju posvećuje uvođenju novih softverskih sistema u institucije sistema u oblasti tržišta rada, te da je intenzivan rad na digitalizaciji svih usluga u oblastima za koje je nadležno Ministarstvo jedan od najvažnijih prioriteta.

Predstavnici AmCham-a su naglasili važnost uključivanja poslovne zajednice u oblikovanje radnog zakonodavstva u cilju unaprjeđenja konkurentnosti crnogorskog tržišta rada.

- Sigurni smo da će otvorena, kontinuirana i blagovremena komunikacija u okviru “Rule of Dialogue” programa između Ministarstva i AmCham-a dovesti do rada na zajedničkim interesima u pogledu eliminisanja biznis barijera, kreiranja boljih politika, a posljedično i do njihove bolje implementacije, na korist društva u cjelini - istakli su predstavnici AmCham-a.  

Naveli su da je kreiranje savremenog i fleksibilnog pravnog okvira imperativ razvoja ljudskih resursa, kako bi bili primamljivo okruženje za poslodavce i zaposlene, stoga ih, raduju najave resornog Ministarstva da se ide u pravcu unaprjeđenja radne regulative.

Pozdravili su napore Ministarstva i pružili punu podršku prelasku na digitalne platforme za podnošenje određene dokumentacije u cilju poboljšanja efikasnosti. Jednostavnija i jeftinija procedura, pouzdanost i potpunost podataka i evidencija, kao i promovisanje održivog pristupa poslovnim aktivnostima, ostaju prioritet saradnje.

Iskazujući zadovoljstvo zbog dugogodišnje uspješne saradnje, ministarka je istakla da će Ministarstvo koje predvodi biti posvećeno snaženju partnerstva sa AmCham-om, kroz transparentan pristup komunikaciji i razmjenu informacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:32