Odović prisustvovao otvaranju crnogorsko-američkog ekonomskog dijaloga u Vili Gorica / - FOTO: MDUP
19/02/2024 u 18:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odović: Crnogorsko-američki ekonomski dijalog potvrđuje SAD kao istinskog partnera

Plan rada koji je osmišljen pokazuje visoku ambiciju i posvećenost obje strane, pružajući osnov za optimizam, istakao je Odović

Crnogorsko-američki ekonomski dijalog potvrđuje SAD kao istinskog partnera, ocjenio je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine (MDUP) Janko Odović.

Odović je, kako je saopšteno iz resora, prisustvovao danas otvaranju crnogorsko-američkog ekonomskog dijaloga u Vili Gorica, povodom posjete Džejmsa OʼBrajena, pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja.

U kontekstu nastavka crnogorsko-američkog ekonomskog dijaloga, iz MDUP su kazali da ovaj forum predstavlja ključni mehanizam za ubrzanje ostvarenja zajedničkih trgovinskih, ekonomskih, tehnoloških i zakonodavnih ciljeva.

Takođe, kako su naveli iz resora, ova inicijativa predstavlja dodatni zamah u intenziviranju ekonomskih odnosa sa SAD-om i pomaže objema stranama da se fokusiraju na identifikaciju zajedničkih vrijednosti i željenih rezultata.

- Plan rada koji je osmišljen pokazuje visoku ambiciju i posvećenost obje strane, pružajući osnov za optimizam - istakao Odović dodajući da očekuje da će izvještaj o rezultatima i ispunjenju ciljeva, koji će biti potpisan u decembru, sadržati optimalan pregled jasno definisanih oblasti za kontinuiranu saradnju u okviru Ekonomskog dijaloga.

Takođe, Odović naglasio je značaj inicijative Strateškog partnerstva sa SAD-om, koja se paralelno odvija sa drugom rundom Ekonomskog dijaloga, a koja, kako je kazao, predstavlja dodatni podsticaj i potvrđuje Sjedinjene Američke Države, kao istinskog partnera ka sprovođenju planiranih ekonomskih reformi.

- Svi ciljevi koji su nesumnjivo ambiciozni, a koji se predviđaju kroz ove inicijative podstiču razmatranje potpisivanja sporazuma o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i SAD-a, kao pravnog okvira koji bi podržao pokretanje konkretnih projekata i njihovu realizaciju - ukazuju iz MDUP.

Implementacija ovih projekata, kako ističu, da bi se pratila i usmjeravala posredstvom odgovarajuće zajedničke komisije.

Iz MDUP su kazali da Odović je izrazio spremnost za dalju saradnju i ostvarenje zajedničkih ciljeva koji će pomoći u pozicioniranju Crne Gore kao pouzdanog partnera na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:33