Milisav Raspopović i Kimitake Nakamura / - MVP
22/04/2024 u 15:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Održane političke bilateralne konsultacije između MVP Crne Gore i Japana

Državni sekretar ambasador Milisav Raspopović predvodio je crnogorsku delegaciju na političkim bilateralnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Japana u Tokiju.

Japansku delegaciju predvodio je Kimitake Nakamura, zamjenik pomoćnika ministra i specijalni ambasador za zemlje Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, razmotren je niz pitanja iz okvira bilateralne i multilateralne saradnje dvije države, te zajednički ocijenjeno da Crna Gora i Japan razvijaju tradicionalno prijateljske odnose kroz unaprjeđenje saradnje u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja. Sa naše strane je pokrenuto pitanje uvođenja reciprociteta bezviznog režima za građane Crne Gore, koji je od naročitog značaja za uspješno učešće na izložbi EXPO, koja će se 2025. godine održati u Osaki.

Crna Gora će nastaviti da unapređuje biznis okruženje, a s konkretnim ciljem privlačenja kredibilnih japanskih investicija - kazao je Raspopović.

Konstatovano je da su, na međunarodnom planu, dvije strane posvećene zaštiti principa i vrijednosti međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. U kontekstu snaženja saradnje Japana sa NATO, Raspopović je prenio da će Crna Gora, u okviru Alijanse nastaviti da podržava zajednički rad na suprotstavljanju globalnim prijetnjama i izazovima.

Dvije strane su se saglasile o važnosti daljeg intenziviranja kontakata i saradnje, naročito u susret najavljenoj posjeti predsjednika Vlade Crne Gore Japanu, kao i u vezi sa otvaranjem diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore u Japanu u narednom periodu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. maj 2024 14:47