Petar Odžić / FOTO: SDP
05/03/2024 u 09:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odžić: Spajić zadužuje državu tajno, ne za razvoj već za potrošnju

Petar Odžić, zamjenik predsjednika SDP, smatra da najave dodatnog zaduženja 44.Vlade Crne Gore ne bi bile toliko sporne, jer su projektovane Zakonom o budzetu za 2024.godinu. Dodaje da je sporno što vlada i dalje nastavlja stopama svog političkog i duhovnog oca Zdravka Krivokapića, zadužujući državu "tajno ali organizovano".

- Problematično je i to što bi država do kraja godine mogla da se zaduži za dodatnih milijardu eura! Slabije punjenje budžeta od planiranog, pad robne razmjene, kao i izvoza, samo su neki od faktora koji su "požurili" vladajuću garnituru da posegnu za zaduživanjem. Nameće se i realno pitanje, koliko se od tog zaduženja planira realizovati emisiju hartija od vrijednosti, a koliko kod komercijalnih banaka i inostranih finansijskih institucija. Ovo je jako bitno jer nije nevažno da li uzimamo stotine miliona po 3.7 posto ili vrtoglavih 6.8 posto, što je bio slučaj prilikom poslednjeg zaduženja. Važno je napomenuti da ni euro od prošlog, ali ni od ovog, neće biti utrošeno na kapitalne projekte nego isključivo na tekuću potrošnju i pokrivanje dospjelih dugovanja - navodi on.

Konatar: Da li je tačno da je juče predata dokumentacija o zaduženju Crne Gore u iznosu od 650 miliona?

Odžić pita "hoće li ova garnitura, kao i Vučić u Srbiji, i posle ovoliko godina kriviti "bivši režim" za sadašnje rupe u budzetu".

MF: Vlada vraća stare dugove, zaduženje zbog odgovornog upravljanja javnim dugom

- Naravno nameće se i pitanje ako imamo tolike "rupe" u budžetu,  kako će se realizovati obećanje koje ih je dovelo do vlast, a koje po priznanju Predsjednika Milatovića ni oni sami nisu vidjeli na papiru. Ako su i to planirali da urade uz pomoć zaduženja, a na račun budućih generacija, samo kako bi mogli izaći na izbore, onda to predstavlja organizovano urušavanje finansijskog sistema države - smatra on.

Dodaje da "bilo kako bilo, iako tajno, novi-stari "eksperti" nas guraju u finansijki ambis, dok se skreće pažnja na već uništeni bezbjedonosni sektor, kao i urušavanje spoljne politike države".

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:48