/ - FOTO: UNSPLASH
10/04/2024 u 09:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

OEBS-ovo istraživanje javnog mnjenja pokazuje blagi rast povjerenja u izbore u Crnoj Gori

Istraživanje o povjerenju javnosti u izbore u Crnoj Gori pokazalo je da 58 odsto građana smatra da su izbori bili slobodni i fer u poređenju sa 47 odsto 2022. godine, navodi OEBS.

Dodajud a 32 odsto građana smatra da je potrebna izborna reforma u Crnoj Gori, dok skoro polovina građana, njih 46 odsto vjerurje da je potrebno hitno sprovesti izbornu reformu.

Ovo su neki od nalaza istraživanja „Izgradnja transparentnih i inkluzivnih izbora u Crnoj Gori“, koje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a sprovela agencija Damar na reprezentativnom nacionalnom uzorku od 1.200 ispitanika, 2023. godine nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Izvještaj pokazuje da 6 od 10 ljudi smatra da članovi Državne izborne komisije (DIK) ne bi trebalo da budu povezani sa političkim partijama, a skoro 69 odsto je kazalo da političke partije imaju uticaj na članove izbornih komisija.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je 31 odsto birača generalno zadovoljno procesom glasanja, nešto više nego 2022. godine, kada je 26 odsto birača iskazalo zadovoljstvo. Nakon zajedničke kampanje Misije i DIK-a, usmjerene na edukaciju birača 2023. godine, broj ispitanika koji je rekao da nije dovoljno informisan o tome kako funkcioniše proces glasanja pao je sa 41 odsto u 2021. na 21 odsto u 2023. godini.

Tri četvrtine ispitanika i dalje smatra da govor mržnje i izborna prevara ostaju problem. Većina ispitanika (70 odsto) vjeruje da su prepreke političkom učešću osoba sa invaliditetom problem.

- Sada je potreban dalji rad kako bi se osiguralo da povjerenje javnosti u izbore nastavi da raste. Odbor za izbornu reformu, kroz sprovođenje preporuka ODIHR-a izdatih prošlog decembra, igraće ključnu ulogu u postizanju ovog cilja - kazala je šefica Misije Dominique Waag.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša zahvalio je Misiji na praćenju stavova javnosti o različitim aspektima izbora. „Državna izborna komisija je spremna da sarađuje sa Odborom za izbornu reformu Skupštine na unapređenju izbornog zakonodavstva i da obezbijedi da povjerenje javnosti u izbore nastavi da raste“, rekao je Mugoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 02:34