Pres opozicije / - FACEBOOK/ SCREENSHOT
15/02/2024 u 11:30 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) DPS, SD, HGI i DUA podnijeli krivičnu prijavu protiv Mandića, BS odbila; Nikolić: Proslava u Pljevljima veleizdajnički akt

Ako Vraneš ostane na čelu Pljevalja, onda su od njega gori i Spajić i Milatović

Poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Hrvatske građanske inicijative i Demokratske unije Albanaca, podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine i lidera Nove srpske Demokratije Andrije Mandića. To je na konferenciji za novinare saopštio poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

Kako je naveo, Bošnjačka stranka je sinoć obavijestila da neće potpisati krivičnu pprijavu protiv predsjednika Skupštine Crne Gore.

Nikolić je kazao da su podnijeli krivičnu prijavu protiv Mandića zbog isticanja zastave strane zemlje u svom kabinetu u Skupštini. 

- Zvaničnici koji su bili u posjeti nijesu bili iz Srbije, pa je tako unizio državu Crnu Goru. Time što je istakao zastavu samo jednog dijela naroda prekršio je zakon - kazao je  Nikolić.

Isticanjem zastave strane države on je izvršio i krivično djelo diskriminacije iz Člana 8 Ustava Crne Gore, tvrdi Nikolić, a država Crna Gora je difinisana ne kao nacionalna već kao građanska država.

- On mora da bude predsjednik Skupštine svih naroda, a ne samo Srba. Politički jasno je da Mandić ima ulogu da mijenja karakter Crne Gore i da to radi da je isporuči drugima, a svi se prave da to ne vide. Drugi aspekt je da Mandić u kontitnuitetu pravi podjele, da Crnu Goru uvodi u "srpski svet" - kazao je Nikolić.

Nikolić je kazao da u Mandićevom postupanju ima puno krivično-pravnog materijala i da on treba da odgovori ko mu je dao zastavu i zašto radi na štetu Crne Gore, a u korist druge države.  On je rekao da je proslava Dana državnosti Srbije veleizdajnički akt i "da Vraneš radi ono što mu šef radi".

On je pitao da je pitanje kada će neki drugi predsjednik opštine slijediti korake prvog čovjeka Pljevalja koji slavi Dan državnosti druge zemlje.

- Ako Vraneš ostane na čelu Pljevalja, onda su od njega gori i Spajić i Milatović i Bečić- rekao je on i dodao da u postupanju Mandića ima dovoljno materijala za pravodsudne organe Crne Gore.

- Vidjećemo kako će pravosudni organi ali i javnopst odgovoriti na ovu provokaciju-  kazao je Nikolić.

Branislav Nenezić iz SD je kazao da Mandić rukovodi vladajućom većinom i da "politička elita koja radi po palicama zvaničnog Beograda još se nije pomirila sa onim što se desilo 2006. godine"

- Jasno je da neki žele da vide scenario koji smo imali priliku da vidimo na ovim prostorima krajem osamdesetih. Premijer Spajić pokazuje svoju političku nemoć u odnosu na lidera NSD-a. Članovi vladajuće većine treba jasno da kažu da li podržavaju kršenje zakona i isticanje tuđe zastave- poručio je Nenezić.

Drita Ljolja iz DPS je kazala da zakon propisuje kako nacionalne manjine koriste svoje simbole. 

- Nacionalni simboli su jedna stvar, ali je važno istaći upotrebu simbola. Nisu svi simboli istog značaja niti šalju istovjetnu poruku - kazala je ona. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:43