Pavićević i Fan Kun / - FOTO: GOV.ME
16/11/2023 u 11:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pavićević-Fan Kun: Podrška Kine procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji

Sagovornici su konstatovali da je pravi simbol kinesko-crnogorske uspješne saradnje i pravi model projekta u oblasti infrastrukture izgradnja prve dionice Auto-puta Bar–Boljare, što na najbolji način afirmiše nastavak saradnje u ključnim oblastima

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević sastao se sa Fanom Kunonom, ambasadorom Narodne Republike Kine, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Ambasador Kun izrazio je izuzetnu zahvalnost na prijemu i poželio puno uspjeha 44. vladi. Uz naglasak na iskrenom prijateljstvu dvije zemlje, istakao je da Crna Gora ima bezrezervnu podršku Kine kada je riječ o daljem ekonomskom, kulturnom, politickom i društvenom prosperitetu zemlje.

Potpredsjednik Pavićević, konstatujući da Crnu Goru i Kinu vezuje dugogodišnje prijateljstvo zasnovano na principima međusobnog poštovanja, istakao je značaj daljeg unapređenja odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa.

- U tom kontekstu je ukazao na postojanje dodatnog prostora za jačanje partnerstva na planu zdravstva i obrazovanja, prvenstveno na polju transfera tehnologije i znanja, ali i u drugim oblastima u kojima se doprinosi ukupnom ekonomskom rastu Crne Gore. „Od ideje sve počinje“, istakao je potpredsjednik Pavićević i dodao: „Ideje su neophodne za stvaranje novih procesa i uspješnih preduzeća, koji pružaju velike mogućnosti za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore“ - dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, sagovornici su konstatovali da je pravi simbol kinesko-crnogorske uspješne saradnje i pravi model projekta u oblasti infrastrukture izgradnja prve dionice Auto-puta Bar–Boljare, što na najbolji način afirmiše nastavak saradnje u ključnim oblastima, prvenstveno iz domena putne i saobraćajne infrastrukture.

- Uz uvjeravanja kineske strane da postoji veliki broj zainteresovanih kredibilnih kineskih kompanija za investiranje u Crnu Goru, zaključeno je da je saradnja između Kine i zemalja Jugoistočne Evrope važan segment saradnje Kine sa EU, pa je upućena posebna podrška procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji - navodi se.

Na kraju, sagovornici su se izrazili očekivanja da će se poslovna saradnja dvije zemlje nastaviti u procesu realizacije konkretnih projekata u najskorijoj budućnosti, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:07