/ - FOTO: CAR GIRL, UNSPLASH - EURO
20/02/2024 u 18:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pejović: Povećanje minimalnih penzija na 450 eura doprinos smanjivanju društvenog jaza

Dodaje da sredstva za 74 hiljade penzionera nisu obezbijeđena zaduženjem, već na osnovu fiskalno održivog budžeta i uz suficit tekuće potrošnje

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović ocijenio je da je povećanje minimalnih  penzija na 450 eura doprinos smanjivanju društvenog jaza.

- Ne tako davno, minimalna penzija se kretala oko 146 eura, dok je prosječna iznosila oko 290 eura. Prema uporednim podacima, društveni jaz u Crnoj Gori je među najvećim u Evropi. Zbog toga je povećanje minimalnih penzija na 450 eura konkretna mjera usmjerena na smanjivanje jaza i  suzbijanja velike društvene nejednakosti. Takođe, u vremenu globalne inflacije, ova mjera doprinosi ostvarivanju minimuma ljudskog dostojanstva - naveo je on.

Dodaje da sredstva za 74 hiljade penzionera nisu obezbijeđena zaduženjem, već na osnovu fiskalno održivog budžeta i uz suficit tekuće potrošnje.

- To je samo početak onoga što slijedi za sve penzionere, ali i za zaposlene kroz punu implementaciju programa Evropa sad 2 - povećanje minimalne plate na 700 eura i prosječne na 1000 eura - zaključuje u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:34