Srđan Perić / -FOTO: PREOKRET
13/11/2023 u 07:46 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perić za "Dan": Vladu sastavili diјeleći izborni pliјen

Gledamo kako se obuhvat ministarstava mijenja u skladu sa zadovoljenjem potreba nekog visokog partijskog funkcionera da bude "ispoštovan". Tačno je da glomazan sastav Vlade nosi dodatne troškove, ali je to mnogo manja cijena od one koju možemo platiti zbog rezultata njenog ukupnog rada, izјavio јe Perić

Komponovanje Vlade je, između ostalog, prilika da se osmisli način što efikasnijeg rada državne uprave, njene veze sa lokalnom samoupravom, da se detektuje koje zakone treba mijenjati i u kojim sferama djelovanja da bi ona bila uspješna i, još važnije, da bi čitava zajednica išla ka prosperitetu. Umjesto tog pristupa, imamo doživljaj da je to zapravo proces raspodjele plijena za koji se smatra da je dobijen na izborima, kazao јe za "Dan" lider Preokreta Srđan Perić, komentarišući preglomaznu 44. Vladu Miloјka Spaјića.

– Kao posledicu gledamo kako se obuhvat ministarstava mijenja u skladu sa zadovoljenjem potreba nekog visokog partijskog funkcionera da bude "ispoštovan". Tačno je da glomazan sastav Vlade nosi dodatne troškove, ali je to mnogo manja cijena od one koju možemo platiti zbog rezultata njenog ukupnog rada. Gledali smo ranije, a to se izvjesno neće ni sada zaustaviti, da recimo imate ministra iz jedne stranke, državnog sekretara iz druge i da među njima počinje pravi mali rat ko će koga prikazati nesposobnim i nekompetentim, ne bi li u suštinski međustranačkom obračunu zadali više štete "protivniku". Oni kao da ne razumiju da su svi oni plaćeni našim novcem i da bi trebalo da budu vođeni primarno opštim, a ne partijskim interesom. U tom smislu je jako važno zaustaviti trend apatije koju podstiče ovakva praksa, jer ukoliko građani ne budu reagovali na ovakve devijacije, funkcioneri će ići još dalje sa partijašenjem koje vodi neefikasnosti sistema, izigravanju zakona i opštim padom povjerenja u institucije, izјavio јe Perić.

Nije realno očekivati velike domete

Govoreći o očekivanjima od nove Vlade, Perić ističe da nije realistično očekivati velike domete u situaciji kada ne vidimo ni deklarativnu posvećenost ispunjavanju ciljeva koji stoje u ekspozeu.

– Vi već sada možete vidjeti da konstituenti vlasti nisu spremni da zajedno stanu iza bazičnih ideja. Primjera radi, već sada možete uočiti prilično distanciran nastup dijela nove vlasti u odnosu na mogućnost realizacije programa "Evropa sad 2". Neki od njih ostavljaju utisak i da ne znaju njegove detalje. Nemam nikakvu dilemu da ispunjenje tog plana nije moguće na način da on zaista poveća životni standard građana, a da iza toga ne stoji značajno pojačana privredna aktivnost – ali to je moj stav kao nekog ko je oponentan ovoj vlasti. Međutim, problem je sasvim druge dimenzije kada koalicioni partneri već sada grade poziciju da oni nisu odgovorni za ispunjenje ključnog predizbornog obećanja najjače stranke vlasti. Dakle, ako oni koji su politički, pa i ideološki, najbliži tako nastupaju, šta onda predviđati – besprekornu uigranost? Mislim da je to naivno očekivati.

No, neka prođe prvih 100 dana rada Vlade da bismo davali konkretniju ocjenu o pravcu kojim su krenuli na operativnoj ravni, rekao јe Perić.

Odgovaraјući na pitanje da li јe trebalo da imamo "skromniјu" Vladu, Perić kaže da nam fali zakon o Vladi koji bi pomogao da izbjegnemo makar "tumbanje resora".

– Jer, ne zaboravimo, mi ne prilagođavamo resore kompetenciji koja stoji iza nečijeg stava i ideje kako bi trebalo urediti državnu upravu, već često ljudima koji nemaju dovoljno znanja za to za što su izabrani. Izuzetaka ima, ali su rijetki. Kada je riječ o samoj strukturi, pet potpredsjednika samo po sebi ne znači da ćemo imati efikasniju Vladu već vjerovatnije izraženiju borbu u vezi sa tim ko je značajniji od njih petorice. Otud već sad imamo uvođenje opisnih termina uz funkciju koje Ustav ne poznaje. Nije dobra ni odluka da nemamo ženu za potredsjednicu Vlade. Dodajmo i to da mi ne znamo kako će se na ovu konfiguraciju Vlade odraziti najavljeni ulazak ZBCG u nju za oko godinu. Da li će se povećati broj ministarstava i potpredsjednika ili će se neki ministri povlačiti? Ako hoće, po kojim kriterijumima? Sve ovo vodi zaključku da je politički dogovor unutar vlasti njima bitniji od kvaliteta njenog rada, istakao јe Perić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 13:49