Pokret evropa sad / - PES
19/05/2024 u 16:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

PES: Zvanični Beograd izgleda priželjkuje povratak DPS-a na vlast

Kontinuirani i nekorektni komentari zvaničnika Srbije na račun crnogorskih amandmana u kritikama su skoro usaglašeni sa nekadašnjim prijateljima iz sadašnje crnogorske opozicije.

U saopštenju PES-a se navodi da su te reakcije besmislene ako uzmemo u obzir da je Srbija propustila mogućnost da sama reaguje i amandmanima koriguje inicijalni tekst rezolucije koja je na dnevnom redu UN. 

- Neprincipijelnost pojedinih zvaničnika Srbije ogleda se i u tome što reaguje na račun rada aktuelne Vlade Crne Gore, a ćutali su i sarađivali sa Vladama DPS-a i Dritana Abazovića, što nažalost govori da aktuelna vlast u Srbiji ima jako čudne aršine.  Očigledno im nije smetala deklaracija o Srebrenici iz 2009. godine. Podsjetićemo javnost da su na sedmi kogres DPS-a dolazili predstavnici SNS-a i slali pozdravne poruke, Đukanovićev režim nazivali prijateljskim, a samog Đukanovića političarem od koga treba učiti.  Zato ne čudi što su se iz DPS-a pozivali na izjave čak i predsjednika Srbije kao krunski dokaz za umiješanost lidera DF-a u navodnom državnom udaru oktobra 2016. godine - piše u saopštenju. 

Podsjećaju, da samo pola godine kasnije, u februaru 2017. godine upravo su sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Duško Marković isticali da dvije države imaju najbolje odnose u posljednjih 20 godina, te da se odluke Crne Gore ne doživljavaju kao prijetnja Srbiji. Možda sada neki zvaničnici iz Beograda žude za tim starim vremenima. 

- Takođe, onima koji kritikuju aktuelnu Vladu u Crnoj Gori nije smetao stav Abazovićeve Vlade niti njenih članova u vezi sa genocidom o Srebrenici, pa ni činjenica da su je izabrali oni koji su tri decenije vladali u Crnoj Gori. Imali su toliko razumijevanja za unaprjeđenje saradnje, čak do mjere da su neki ministri Abazovićeve Vlade, koji su lično prisustvovali i komemoracijama u Potočarima, dobijali Orden srpske zastave drugog stepena.  Stoga, samo podsjećamo koliko su pojedini funkcioneri iz zvaničnog Beograda blagonaklono ćutali i unaprjeđivali saradnju dok su njihovi prijatelji Abazović i DPS bili na vlasti i usvajali rezolucije o Srebrenici - ističu iz ove partije. 

- Umjesto što pojedinci dijele lekcije o rezolucijama, svrsishodnije bi bilo da se svi posvetimo poboljšanju odnosa Srbije i Crne Gore, ukoliko za to nije uslov povratak DPS-a, iako znamo koliko je dobrog za Crnu Goru i srpski narod uradila ta partija za tri decenije - zaključuju iz PES-a.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. maj 2024 18:28