/ Foto:SRDJAN BOLJEVIC
01/10/2022 u 13:57 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počinje nova faza političke krize: Кo će prije raspisati izbore, Đukanović ili Đurović?

Pitanje koje, izgleda, u skorije vrijeme neće imati odgovor je ko će tumačiti Ustav i kuda nas sve ovo vodi?

Skupština Crne Gore juče je održala dvije sjednice na kojima su razmatrane inicijative za skraćenje mandata parlamentu i smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je podnio inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, ali poslanici većinom glasova nijesu usvojili ni dnevni red te sjednice tako da je ona odbačena, a inicijativa za smjenu predsjednice Skupštine nije imala dovoljnu većinu glasova.

Tako se sada očekuje trka u raspisivanju izbora i ko će pobijediti u njoj, odnosno, da li će neko povrijediti Ustav. To je bilo jasno i sinoć iz Đukanovićevog insistiranja da su rokovi za imenovanje mandatara prošli i Andrije Mandića koji je pitao predsjednicu Skupštine da li je spremna da raspiše predsjedničke izbore. Кo će se prvi odlučiti na jedan takav korak teško je reći, mada je lopta u dvorištu predsjednika države.

Nakon neuspjele sjednice o skraćenju mandata Skupštini, poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović je saopštio da je u parlamentu stanje regularno i pozvao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da resetuje svoj pokušaj konsultacija.

image

Radunović

Foto: SRDJAN BOLJEVIC

– Pozivam ga da pozove na konsultacije Miodraga Lekića kojeg nije pozvao prošli put, a Lekić da ga uvjeri da postoji većina što se tiče formiranja nove vlade. Svako skrivanje iza sjenke nekih navodnih ustavnih rješenja koja nigdje ne pišu, jednostavno je bježanje o realnosti jer se to odnosi na vladu koja se formira posle konstituisanja. Mi sad imamo jasnu vladu, a svako izazivanje krize iskomplkovalo bi situaciju i usporilo put ka EU. Sumnjam da je Đukanović dobronamjeran, a ako želi to da postane, neka pogleda u broj koji je vidio na semaforu danas i neka se saglasi sa onim sa čime se saglašava cijela Crna Gora – poručio je on.

Radunović je naglasio da je čim čuje Đukanovića da priča o imperijalnoj Rusiji i Velikoj Srbiji znaju da sprema nešto nezakonito i opasno.

– Nas 41 nije birala Rusija i Srbija već građani Crne Gore. Oni su nas birali da njega smijenimo, ne njega lično nego sve ono što on predstavlja. On to danas ne dozvoljava jer opstruira da realna većina dobije svog mandatara, a Crna Gora novu vlast – dodao je on.

Кo će tumačiti Ustav?

Da bi predsjednik države bio razriješen dužnosti mora povrijediti Ustav i to mora konstatovati Ustavni sud koji sada nema dovoljno sudija i nema kapacitet za odlučivanje.

Očigledno je namjera sadašnje skupštinske većine da, u slučaju da predsjednik države odluči da donese ukaz o skraćenju mandata Skupštini, proglase da je povrijedio Ustav i traže od Skupštine da raspiše predsjedničke izbore.

Pitanje koje, izgleda, u skorije vrijeme neće imati odgovor je ko će tumačiti Ustav i kuda nas sve ovo vodi?

Radunović je naglasio da Đukanović razmišlja kako je ovo njegova privatna država, a rok od 30 dana za formiranja vlade se odnosi na konstituisanje Skupštine.

– On je spreman da od Crne Gore napravi nešto što niko ne bi volio samo da on i ljudi oko njega opstanu. Pozivam kolege iz DPS-a da stanu na put, zajedno s nama, diktatorskom ponašanju. Mi ćemo 21. oktobra glasati o članovima Ustavnog suda, mi ćemo stati iza četiri kandidata, naći ćemo ih među 18. Samo da vidimo šta će da radi DPS koji je pozivao koliko juče da se izglasa Ustavni sud. Mislite li da će oni dati većinu za sudije koje ne kontrolišu. Mislite li da je toliko Crna Gora slobodna država, ja sumnjam, ali dobiće šansu – naglasio je on.

Istakao je da nikog nije čuo da nije spreman za glasanje sudija Ustavnog suda.

– DPS će imati priliku da pokažu dobru volju i da su za evropski put Crne Gore – dodao je on.

Кada je inicijativa za smjenu Đurović u pitanju nju su ranije predložili Demokratski front, Demokrate, Demos, Prava i Ujedinjena Crna Gora.

image

Đurović

Foto: SRDJAN BOLJEVIC

Od 78 listića, važećih je bilo 77 – za razrješenje su glasala 32 poslanika, a protiv njih 45, saopštila je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak.

Sjednica, na čijem dnevnom redu je bio predlog za razrješenje šefice parlamenta, počela je 2. septembra, ali je Bošnjak tada dala pauzu na zahtjev Poslaničkog kluba Demokratskog fronta.

Iz DF-a su tada tražili pauzu zbog pregovora "stare većine" o formiranju vlade.

Mandić (DF) je rekao sinoć da je mnogo energije uložila parlamentarna većina da dođe do zajedništva koje omogućava izbor nove 44. vlade.

image

Madić

Foto: LAZAR RUZIC

– Pošto sada moramo da se opredijelimo u kom pravcu kreće ovaj brod, želim da gospođi Đurović postavim par pitanja na koje želim javni odgovor: da li ste spremni da predsjednik Crne Gore raspusti Skupštinu protivustavno da istog momenta raspišite predsjedničke izbore koji bi se održali istog dana sa parlamentarnim? Svakako smo pokrenuli proceduru razrješenja predsjednika i to je ono što čeka i njega i one koje su ga na to nagovarali. Drugo pitanje je da li ćete uraditi sve u skladu sa Vašim ovlašćenjima da se izabere 44. Vlada u skladu sa onim što je dogovorila parlamentrana većina?Ako nijeste spremni to da uradite, gospođa Bošnjak je spremna da sve ovo uradi. Ako je Vaš odgovor da, DF će povući inicijativu – naveo je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:14