Popović i Mirčeski / - SKUPšTINA CRNE GORE
15/02/2024 u 18:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popović i Mirčeski: Skupština će imati još intezivniju podršku NDI-a

Mirčeski je pozdravila rad Ženskog kluba i istakla da je to oblast na kojoj će biti akcenat prilikom saradnje u budućnosti, te dodala da već postoji izuzetna saradnja u oblasti stažiranja, regionalne saradnje i povećanja transparensnosti

Skupština Crne Gore će u buduće imati još intezivniju podršku i ekspertizu od strane NDI-a, glavna je poruka sa današnjeg sastanka potpredsjednice Skupštine Zdenke Popović, i degelacije Nacionalnog demokratskog instituta predvođene Slavicom Biljarskom Mirčeski, rezidentnom direktorkom NDI-a u Crnoj Gori.

Popović je, kako je saopšteno, na početku pohvalila izuzetnu saradanju kancelarije NDI-a u Crnoj Gori i Skupštine Crne Gore i informisala Mirčeski da će u narednim danima biti zaokružen Ženski klub izborom četiri kopredsjednice iz parlamentarne većine i opozicije.

Iz Skupštine su naveli da Mirčeski je pozdravila rad Ženskog kluba i istakla da je to oblast na kojoj će biti akcenat prilikom saradnje u budućnosti, te dodala da već postoji izuzetna saradnja u oblasti stažiranja, regionalne saradnje i povećanja transparensnosti.

Dodaje se da teme koje će biti u fokusu Ženskog kluba su borba protiv nasilja nad ženama i djecom, ekonomsko i socijalno osnaživanje žena, uspostavljanje saradnje sa lokalnom zajednicom vezano za socijalno stanovanje, pomoć ženama preduzetnicama, izmjena krivičnog i zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kao i saradnja sa UNICEF-om.

- Raduje nas što izlazite iz ženskog okvira i bavite se i drugim važnim pitanjima, jer ženski glas mora da se čuje, istakla je Mirčeski.

Ženski klub nije prepoznat Poslovnikom Skupštine Crne Gore, ali kao potpredsjednica Skupštine pokrenuću inicijativu da se Ženski klub formalizuje, istakla je Popović.

Popović je dodala i da je Ženski klub najveći klub u Parlamentu gdje će se odluke, kako je kazala, donositi konsenzusom kako bi se izbjegao politički uticaj.

Viša programska menadžerka NDI-a, Maka Mešvelijani, osvrnuila se na učešće žena u politici i istakla da je to esencijalni dio politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, i da će NDI nastojati da zajedno sa Ženskim klubom pronađe što bolje načine za značajnije učešće žena u političkom životu.

S tim u vezi, kako je još navedeno, Popović je kazala da će Ženski klub nastojati da poveća kvote i učešće žena u politici, dodavši da trenutno u Parlamentu Crne Gore ima 27 odsto žena.

Na kraju razgovora Popović je saopštila da će osim povećanja kvota, Ženski klub predložiti kvote za predsjedavanjen Odborima i učešće u radu Odbora i pozvala direktorku NDI-a koju je upoznala u Davosu, Mojru Velan, da posjeti Skupštinu i Crnu Goru

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:06