Sa jednog od sastanaka / SASTANAK LIDERA PARTIJA OKO NOVE VLADE, SASTANAK NOVE PARLAMENTARNE VECINE-IVAN PETROVIC-IPE
19/09/2022 u 18:41 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pročitajte gdje "škripi" kod formiranja vlade i šta URA može da očekuje

Može se govoriti o dobrom političkom potezu stare - nove skupštinske većine, jer je kandidovanjem Lekića dobila na vremenu, koje joj je i te kako potrebno

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić obavijestio je, u ime partija, koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 2020. godine, predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da postoji većina u Skupštini koja je kandidovala predsjednika Demosa Miodraga Lekića za mandatara, iako, očigledno, do potpunog dogovora još nije došlo.

Kako portal Dana saznaje nezvanično iz pouzdanih izvora, ima više problema u sastavljanju buduće vlade.

Građanski pokret URA očekuje da njen predjednik Dritan Abazović bude prvi potpredsjednik Vlade za bezbjednost, što još podrazumijeva da ovoj partiji pripadne i mjesto ministra odbrane koje je do sada "pokrivala" Socijaldemokratska partija, odnosno njen lider Raško Konjević.

Ukoliko bi ova kombinacija i prošla neizvjesno je kakav će dogovor postići Demokratski front i Demokrate. I DF i partiju čiji je predsjednik Aleksa Bečić posebno interesuju ministarstva ekologije, turizma i kapitalnih investicija. Bez obzira kome bi ova ministarstva pripala došlo bi do neminovnih pomjeranja, što bi zahtijevalo novu kombinatoriku. Ostalo je neriješeno i pitanje potpredsjednika Vlade, a i Socijalistička narodna partija očekuje da zadrži ministarstva koja su pokrivali njeni kadrovi. Skoro da je izvjesno da će Demokratama pripasti mjesto ministra vanjskih poslova jer je na tom mjestu do sada bio Ranko Krivokapić iz SDP-a.

U suštini može se govoriti o dobrom političkom potezu stare - nove skupštinske većine, jer je kandidovanjem Lekića dobila na vremenu, koje joj je i te kako potrebno. Ako Đukanović da mandat Lekiću, većina dobija novih 90 dana za dogovore oko sastava Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:51