Mileta Radovanić / - MILETA RADOVANIć (FOTO: URA)
01/03/2024 u 14:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radovanić: Spajićeva Vlada ne poštuje dogovor ni sa Sindikatom zaposlenih MVP-a

Bivši generalni sekretar u MVP-u Mileta Radovanić saopštio je da Vlada Milojka Spajića ne poštuje ni dogovor koji je Vlada Dritana Abazovića postigla sa Sindikatom zaposlenih u MVP-u, a po kojem je zarade trebalo da budu povećane za 30 odsto od 1. januara 2024. godine.

Radovanić je podsjetio da je zahtjev Sindikata o povećanju zarada zaposlenima prihvatilo i usaglasilo prethodno rukovodstvo MVP-a, a zatim je 43. Vlada donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima, koja predviđa povećanje njihovih zarada od 30 odsto.

Povećanje zarada zaposlenih bilo je neophodno uzimajući u obzir činjenicu da zaposleni u MVP-u imaju među najnižim zaradama u javnoj upravi i da im u posljednjih osam godina plate uopšte nijesu povećavane zbog zamrznutih koeficijenata Zakona o vanjskim poslovima, naveo je radovanić.

- Tako npr. ataše, koji mora imati položen diplomatsko-konzularni ispit i znanje jednog stranog jezika ima neto zaradu od 5600 eura. 44. Vlada je povećale plate tek od februara mjeseca i to za 20 odsto neto, a ne kako je to bilo predviđeno od 1. januara, za 30 odsto ukupno. Time Spajićeva Vlada nastavlja sa lošom praksom nepoštovanja potpisanih dogovora sa sindikatima, čime dodatno narušava prava radnika i takvim odnosom uvodi u krizu funkcionisanje sistema, u ovom slučaju Ministarstva vanjskih poslova, saopštio je Radovanić.

Radovanić je zaključio da Spajićeva Vlada, dok obećava za 8 mjeseci povećanje plata za 250 hiljada radnika kroz program Evropa sad 2, koji još niko nije vidio, sada nije u stanju da poveća plate za 90 zaposlenih u MVP-u, sa diplomatskim rangom, kako je to i bilo predviđeno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:24