Nikola Rakočević / - DPS
01/12/2023 u 13:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rakočević: Set uslova koje je isporučio Spajić apsolutno su dovoljni da se proces popisa kontroliše

Vjerujem da će i posljednji uslov zbog kojeg je došlo do drugog odlaganja popisa biti ispunjen uprkos tome što premijer Milojko Spajić nije shvatio ozbiljnost onih koji zahtjeve traže, pa se zakucavao za 30. novembar, kazao je Rakočević

Set uslova koje je isporučio premijer Milojko Spajić apsolutno su dovoljni da se proces kontroliše. Oni skupa obezbjeđuju mehanizme za potpunu kontrolu na način da se neće moći prilikom sakupljanja, unosa i provjere lažirati i manipulisati podaci, ocijenio je Nikola Rakočević, član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

- Vjerujem da će i posljednji uslov zbog kojeg je došlo do drugog odlaganja popisa biti ispunjen uprkos tome što premijer Milojko Spajić nije shvatio ozbiljnost onih koji zahtjeve traže, pa se zakucavao za 30. novembar. On je ipak dao još pet dana da se i posljedni uslov ispuni, a to je priprema specifikacije za izradu softvera pomoću kojeg će građani moći da provjere kako su se izjasnili kada se i popis finalno završi - ističe Rakočević.

To je, kako navodi, posljednji a najvažniji u nizu uslova koje su opozicija, savjeti manje brojnih naroda i nevladine organizacije tražili od premijera na temelju čega je on odgodio popis jednom, pa još jednom.

- Sada imamo datum do kojeg će svi zahtjevi za održavanje popisa biti ispunjeni. I moći ćemo da uđemo u proces bez bojazni da će on biti netransparentan. Naprotiv, proces će na taj način biti transparentan, pošten i on će siguran sam u finalu pokazati da građani Crnu Goru vide kao evropsku i građansku - dodaje Rakoćević.

Poslanik DPS-a je rekao da su u toj partiji bili skeptični da svi uslovi mogu biti ispunjeni do 30. novembra, te da su kazali da nije dobro da se premijer “zakucava” za taj datum.

- Vjerujemo da će pošten i transparentan popis početi 3. decembra. Mi nijesmo potpisali Sporazum u kojem stoji da će popis početi 30. novembra, već set uslova koje je opozicija 2011. dobila od vlasti i još nekoliko uslova više od toga, što znači da neće biti manipulacija sa podacima iz popisa i da će se na taj način eleminisati ono što je pripremao Dritan Abazović, a to je popisna prevara - dodaje Rakočević.

Objašnjava da onoga trenutka kada je parlamentarna većina pokušala da u Zakonu o popisu ugradi datum 30. novembra za početak alarmirali su sve one sa kojima su razgovarali o tome.

- Znate šta se desilo, amandmanom su izbrisali datum. Mi smo govorili da najvjerovatnije ne može biti početak popisa 30. novembra. Uslovi su na kraju ispunjeni, dobili smo dva odgađanja i finalno dobili smo datum početka popisa koji odgovara prethodno dogovorenim uslovima “, navodi on.

Objašnjava da će u popisu biti korišćena dva softvera, od kojih je jedan za prikupljanje podataka koji je korišćen 2011. godine.

- Revizija tima koji je pravio kontrolu tog softvera pokazala je da on postoji od 2011. godine. Mi smo dobili još jedan softver čija će specifikacija biti završena do početka popisa. Sa njim će građani moći da provjere putem jedinstvenog koda kako su se izjasnili u svim kategorijama i da li ih je neko upisao drugačije u odnosu na njihove navedene podatke - zaključio je Nikola Rakočević.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 01:25