Forum ”Pitaj ministra” / - DJORDJE CMILJANIC, VLADA
03/04/2024 u 16:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sa foruma „Pitaj ministra“ poručeno: Mladi su pokretačka snaga da se proces evropskih integracija privede kraju

Evropska integracija je proces cijelog društva, a upravo ste vi, mladi, pokretačka snaga i motivacija da taj proces privedemo kraju. Svi napori koje ulažemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije su zalog za vašu budućnost, kazala je studentima Maida Gorčević, ministarka evropskih poslova, na Forumu „Pitaj ministra!“.

- Vi ćete biti građani Unije i dijeliti vrijednosti i standarde na kojima se ona zasniva - poručila je ministarka evropskih poslova.

Povodom obilježavanja 4. aprila, Dana studenata, Ministarstvo evropskih poslova je organizovalo forum „Pitaj ministra“, u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a u sklopu kojeg se afirmiše snažnija uključenost mladih u proces pristupanja EU.

Ministari prosvjete, nauke i inovacija; unutrašnjih poslova i energetike i rudarstva, Anđela Jakšić Stojanović, Danilo Šaranović i Saša Mujović, razgovarali su danas sa oko 70 studenata svih univerziteta u Crnoj Gori o temama od značaja za njihovo obrazovanje i profesionalno usavršavanje, kao i o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i ukupnoj situaciji u Crnoj Gori, te ulozi studenata u izgradnji crnogorskog društva na putu prema punopravnom članstvu u EU.

Otvarajući Forum, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je čestitala studentima predstojeći praznik i istakla da na putu ka EU, Vlada računa na studente, kao snagu društva sa kojom će dijeliti odgovornost, ali i otkrivati nove horizonte.

image

Maida Gorčević

- DJORDJE CMILJANIC, VLADA

Istakla je da, kroz proces pristupanja, Vlada želi, ne samo da uredi omladinske politike u skladu sa najboljim evropskim praksama, nego da učini Crnu Goru boljim mjestom za život svih građanki i građana, a mladima stvori uređeno društvo koje će dalje razvijati.

„Sva zalaganja ove Vlade pokazuju da je naš cilj jasan i neupitan – do 2028. godine, Crna Gora će biti spremna da postane 28. članica Evropske unije. Kad pogledam vas, obrazovane, ambiciozne i inspirativne mlade ljude, još sam više ohrabrena i uvjerena da je taj cilj realan“, poručila je Gorčević.

image

Forum "Pitaj ministra"

- DJORDJE CMILJANIC, VLADA

U neformalnom razgovoru, ministri su predstavili rad resora na čijem su čelu i odgovorili na brojna pitanja studenata.

Studenti su sa ministarkom prosvjete nauke i inovacija Anđelom Jakšić Stojanović razgovarali o trenutnom stanju u obrazovanju i kvalitetu studentskog života, reformama i inovativnosti u nastavi i istraživanju, širenju kapaciteta pojedinih fakultetskih jedinica i brojnim drugim pitanjima.

- Veoma me raduje današnji susret sa studentima i hrabri njihova zainteresovanost i upućenost u sve oblasti obrazovanja, kao i njihova želja za poboljšanjem našeg obrazovnog sistema. Izazovi sa kojima se susrijeću su od velikog značaja za dalji razvoj ove oblasti zato mi je posebno stalo da se njihova iskustva i sugestije čuju i budu integrisani u reforme i unapređenja na kojima radimo - poručila je Jakšić Stojanović.

image

Danilo Šaranović

- DJORDJE CMILJANIC, VLADA

Sa Šaranovićem su razmijenili mišljenje o  stanju bezbjednosti u našoj državi, o aktivnostima koje Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovodi na suzbijanju djelovanja organizovanih kriminalnih grupa, kao i o aktuelnom imenovanju prvog čovjeka policije. Studenti su ministra Šaranovića pitali i o saradnji sa civilnim sektorom, načinu zapošljavanja u MUP-u, povjerenju građana u policiju, uvođenju Amber alerta, ali i o prednostima i manamau obavljanju funkcije ministra.

Šaranović je izrazio zadovoljvoljstvo zbog svega što je danas čuo od studenata, kao i nivoom njihove zainteresovanosti za teme iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Sve ono što smo čuli danas od njih, daje nam za pravo da nedvosmisleno zaključimo da ova generacija zaista može na najbolji način da bude uključena u proces donošenja odluka, ne samo onih koje se tiču omladinskih politika i politika koje se odnose na studente, već  na sve društevne teme - kazao je Šaranović.

Sa ministrom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem su razmijenili mišljenje o najaktuelnijim temama, dominatno iz oblasti energetike, a najveće interesovanje studenata bilo je vezano za projekte iz obnovljivih izvora energije, konkretno za njihov dalji razvoj i dinamiku izgradnje takvih energetskih objekata u Crnoj Gori. Jednako interesantna tema bila je i budućnost Termoelektrane Pljevlja, a samim tim i perspektiva grada Pljevalja i process pravedne tranzicije. Studente je takođe zanimalo kakav je stav ministarstva kada su u pitanju male hidro elektrane i kakav je zaista njihov uticaj na životnu sredinu, ali i učešće u ukupnom energetskom bilansu. Pitanje valorizacije potencijala Bilećkog jezera je takođe bilo tema razgovora i u tom kontekstu koji su dalji planovi države.  Interesantno je bilo pitanje vezano za mogućnost izgradnje nuklearne elektrane u Crnoj Gori, a iz oblasti rudarstva studenti su se najviše interesovali za status rudara, poslovanje rudnika i nekih neriješenih pitanja bivših rudara iz ranijeg perioda.

image

Saša Mujović

- DJORDJE CMILJANIC, VLADA

Mujović je kazao da uvijek sa ponosom ističe da je rad sa studentima njegovo najveće zadovoljstvo i “prirodni ambijent”. Kako je naglasio ovaj razgovor sa studentima, odlična je prilika da se čuju njihove ideje, stavovi, predlozi, prilika da se odgovori na njihova pitanja i interesovanja.

- Studenti su uljepšali  današnji dan i unijeli neku posebnu energiju za dalji rad, za pomjeranje granica u energetskom sektoru, a sve sa ciljem kako bi upravo naši student imali bolje uslove za život i kako bi Crna Gora bila njihovo parče neba i mjesto gdje će ostvariti svoje karijere - poručio je Mujović.

Studenti su izrazili zadovoljstvo prilikom da sa ministrima razmijene mišljenja na različite teme, postave im pitanja i daju predloge u pravcu unapređenja stanja u više oblasti. Izrazili su spremnost da, zajedno sa Vladom, kroz nastavak konstruktivnog dijaloga i saradnje, rade na unapređenju svih segmenata društva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 01:24