Damir Šabanović / - FIOTO: PRTSC
23/05/2024 u 18:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šabanović: Rezolucija nepogrešivo osuđuje zločin

Predstavnik Crne Gore u UN Damir Šabanović kazao je da je Crna Gora razmotrila i političke implikacije rezolucije i veliku pažnju posvećuje dobrosudsjekim odnosima.

On je rekao nakon glasanja da rezolucija nepogrešivo osuđuje zločin i poziva članice da spriječe buduće genocide, da se priča o tome kroz obrazovanje i da se spriječi veličanje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida i da ti koji su odgovorni za genocid budu odgovorni za to.

Naglasio je predloge koje je Crna Gora dala u preambuli kako bi se postiglo da se jasno i jednoglasno naglasi individualni karakter zločina i da se spriječi zloupotreba, bilo politička, bilo pravna, kako bi se ljudi ili narod označili kao genocidni.

Istakao je da Crna Gora smatra da je kroz te predloge dala značajan doprinos kako bi se izbjegla pogrešna tumačenja suštine rezolucije.

- Crna Gora je pokazala saosjećajni pristup žrtvama i ovoj osjetljivoj temi tako što aktivno pomoviše mir pomirenje i razvija prijateljske odnose i saradnju između naroda- kazao je on.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici dobila je podršku na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Za rezoluciju su glasala 84 predstavnika, protiv je bilo 19, dok je bilo 68 suzdržanih glasova. Crna Gora je podržala usvajanje Rezolucije.

Prvo oglašavanje Bećirovića nakon usvajanja Rezolucije: Pobijedila je istina

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jul 2024 11:14