Šaranović i Herasimenko / - FOTO: MUP
19/01/2024 u 08:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šaranović - Herasimenko: Nastavak podrške Crne Gore Ukrajini

Crna Gora je otvorila vrata za ukrajinski narod, čemu svjedoči i činjenica da je prva zemlja van Evropske unije koja je donijela odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine, kazao je Šaranović

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović primio je ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori Oleha Herasimenka.

Dva zvaničnika su, kako je saopšteno iz MUP-a, ocijenila da Crna Gora i Ukrajina imaju odlične odnose, i da Ukrajina podržava našu zemlju na putu evropskih integracija, kroz nikada konkretnije rezultate i napore Vlade da se taj proces ubrza.

Konstatovana je odlična i konstruktivna saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

- Crna Gora je otvorila vrata za ukrajinski narod, čemu svjedoči i činjenica da je prva zemlja van Evropske unije koja je donijela odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine, kao i olakšan ulaz u zemlju iz humanitarnih razloga - kazao je Šaranović.

On je istakao da se odluka o privremenoj zaštiti državljana Ukrajine u Crnoj Gori u kontinuitetu primjenjuje od 2022. i da važi do marta ove godine.

- Vlada Crne Gore i ministarstvo kojim rukovodim opredijeljeni su da se nastavi sa svim mehanizmima pomoći državljanima Ukrajine koji su u našoj zemlji pronašli spas od ratnog sukoba, i uvjeren sam da će se naša odlična saradnja u tom kontekstu nastaviti - poručio je Šaranović.

Ambasador Ukrajine istakao je da je ta zemlja zahvalna Crnoj Gori na svemu što je do sada uradila kako bi pomogla njenim državljanima.

- Naši građani pronašli su sklonište u vašoj zemlji nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Zahvalni smo na gostoprimstvu i svemu što ste uradili za nas. Mnogi su se u proteklom vremenu i vratili svojim domovima, noseći iz Crne Gore najbolje utiske. Nastavljamo dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova - kazao je Herasimenko.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore formirala međuresorno Koordinaciono tijelo kojim rukovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova sa ciljem praćenja primjene Odluke o privremenoj zaštiti državljana Ukrajine, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca.

Od 24. februara 2022. godine do 25. decembra 2023. godine u Crnu Goru je ušlo 186.128 lica iz Ukrajine, a napustilo je 185.054 lica.

Od početka primjene Odluke o privremenoj zaštiti do 25. decembra 2023. godine podnijeto je 10.254 zahtjeva za privremenu zaštitu, odobreno 9.820 zahtjeva, od čega je 4.298 zahtjeva za produženje privremene zaštite.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 19:53