Danilo Šaranović / - FOTO: MUP
07/03/2024 u 20:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović: Uradiću sve da nam nikad više direktori policije ne budu u Skaj aplikacijama

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović rekao je da sada, kada je u pitanju izbor direktora Uprave policije, imamo pozitivnu praksu - ne biraju se čelnici sektora bezbjednosti po mračnim hotelskim sobama, već se to radi transparentno.

Šaranović je rekao da je kao ministar posvećen poštovanju Ustava i zakona.

- Sve vidite kroz partijski interes a moj partijski interes je javni interes. Vi ne razumijete šta znači transparentnost - rekao je Šaranović.

Kazao je da potencijalni kandidati imaju mogućnost da na poligrafu odgovaraju o eventualnim vezama sa političkim grupacijama ili kriminalnim klanovima.

- To je dokaz pozitivnog presedana. Uradiću sve da nam nikad više direktori policije ne budu u Skaj aplikacijama. Nećemo više imati Skaj direktora, to vam ja garantujem. Ova priča, zna se odakle je došla. Udarili smo na najjači klan, i to je i razlog a ja ću da uradim svo što mogu da sačuvan intergitet organa unutrašnjih poslova - rekao je Šaranović.

Šaranović je kazao da je Vlada uvažila njegov predlog i da je raspisan javni poziv za izbor novog čelnika policije i istakao da je transparentnost cilj. 

- Javni poziv može da ima konsultativnu komponentu. Na ovaj način dobićemo informaciju koji službenici su zainteresovani da budu v.d. direktora policije, ali kandidat može da bude samo neko koga ja kao ministar predložim - rekao je Šaranović. 

On je naveo da "nema očekivanje da Vlada neće prihvatiti takav predlog". 

- Pitanje v.d. je nešto što je definisano Zakonom o unutrašnjim poslovima. U ovom vremenu, dok očekujemo IBAR, mislim da se niko neće igrati sa tim - rekao je Šaranović. 

Istakao je da ne dolazi kao politički predstavnik već kao predstavnik jednog od najvažnijih državnih organa. 

- Ovo je velika šansa za sve nas, za ovu generaciju političara, možda i jedna od najvećih u posljednjih 30 godina a to je da budemo napokon dio EU, i mislim da je moramo iskoristiti. Ne vjerujem da je neko u Vladi spreman da se igra sa tim. Ako pak bude drugačije onda je to nova politička realnost i taj neko ko posebgne za tim preuzeće odgovornost za takvo svoje činjenje - rekao je Šaranović gostujući na Javnom servisu.

Šaranović je kazao da od njegove ostavke na funkciju ministra korist bi imale kriminalne grupe, imajući u vidu šta je sve pokrenuto u Crnoj Gori. Istakao je da po zakonu, za v.d. direktora policije može da se javi službenik policije. 

Vezano za to šta ako Brđanin opet dobije na sudu, on je rekao da ne može da tumači odluke parlamenta. Parlamentarni odbor, kako je naveo, odbio je izvještaj direktora policije, a on je kao ministar dostavio predlog za razrješenje komisiji Vlade.

- Tu sam da poštujem zakon. Strogo poštujem normativni okvir u kome djelujem - rekao je Šaranović. 

On je kazao da kandidat može biti samo jedan - ali je sa premijerom razgovarao o više policijskih službenika koji bi mogli da budu v.d. direktora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:01