Sekulović / - SRDJAN BOLJEVIC
06/12/2023 u 19:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sekulović: Popis je prvi uspješan test nove Vlade, drugi veliki test biće budžet

Glavni test ove Vlade, ili nosećeg subjekta Pokreta Evropa sad, je upravo u vezi sa uspjehom njihovog ekonomskog programa, a budžet za 2024. godinu je veliki test realizacije obećanja, kazao je bivši ministar unutrašnjih poslova

Prvi veliki test pred novom Vladom, a koji je položila, jeste pitanje popisa, u kontekstu dogovora o njegovom sprovođenju, smatra bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Drugi veliki test biće budžet, rekao je Sekulović za RTV NIkšić, prenosi RTNK.

- Nije dobro što se kasni sa nacrtom budžeta. Pretpostavljam da će narednih dana javnost biti upoznata sa njim, jer brzo mora biti predat parlamentu. Vidjećemo kako će različiti politički subjekti reagovati na taj osnovni akt politike Vlade u narednoj godini. To će biti pokazatelj koliko će uspjeti da učini realnim i mogućim predizborna obećanja u sferi ekonomije. Glavni test ove Vlade, ili nosećeg subjekta Pokreta Evropa sad, je upravo u vezi sa uspjehom njihovog ekonomskog programa, a budžet za 2024. godinu je veliki test realizacije obećanja, rekao je Sekulović.

Pohvalio je najavu povećanja minimalne penzije na 450 eura od prvog januara.

- Vlada će morati da balansira između povećane javne potrošnje, jednim dijelom koju su naslijedili, drugim koji će sami proizvesti i ekonomskih parametara koji bi to mogli da isprate. To neće biti lako, iako u Vladi ima iskusnih ljudi u političkom djelovanju, ali i novih lica, kazao je Sekulović.

Za Vladu, po mišljenju Sekulovića, bilo bi dobro da gradi mostove saradnje sa različitim političkim subjektima i Parlamentom.

- To će Vladu učiniti stabilnijom i jačom, a to će blagotvorno djelovati na crnogorsko društvo, jer će se vidjeti bar obrisi političke stabilnosti. Izvršna vlast je otvorena prema polititičkim akterima, i to joj daje jednu specifičnu stabilnost. Ukoliko dođe do izbora u sektoru pravosuđa, i to će djelovati pozitivno na samu Vladu, jer će time i njena evropska agenda kao noseća politika dobijati na značaju, poručio je Sekulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:26