SNP logo / - SNP LOGO
03/12/2023 u 12:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SNP: Popis pobjeda snaga koje su se borile za njegovo sprovođenje

Razne vrste opstrukcija i najava bojkota popisa od parlamentarne opozicije uzrokovali su da svi njihovi zahtjevi budu prihvaćeni, za razliku od poslednjeg održanog popisa kada su uslove i pravila diktirali upravo oni, bez namjere da pokažu nivo demokratičnosti koji je danas svima ukazan, kaže se u saopštenju

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji poslije više odlaganja i opstrukcija počinje danas, predstavlja svojevrsnu pobjedu snaga koje su se dugo vremena borile da se on sprovede, rekli su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz SNP-a su kazali da je poslednji popis realizovan 2011. kao i da je trebalo da bude sproveden 2021. godine, zbog prakse da se održava svake desete godine.

Oni su rekli da je više razloga zbog kojih popis nije održan 2021. ali da su prve naznake da će do njega ipak doći stvorene prije gotovo godinu, kada je na inicijativu SNP-a i na predlog 43. Vlade glasovima poslanika parlamentarne većine usvojen Predlog zakona o popisu.

- Razne vrste opstrukcija i najava bojkota popisa od parlamentarne opozicije uzrokovali su da svi njihovi zahtjevi budu prihvaćeni, za razliku od poslednjeg održanog popisa kada su uslove i pravila diktirali upravo oni, bez namjere da pokažu nivo demokratičnosti koji je danas svima ukazan, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, organizacija popisa stanovništva, domaćinstava i stanova bila je visoko na agendi ciljeva i jedan od najvažnijih uslova SNP-a za učešće u 43. Vladi.

- Danas slobodno i ponosno možemo konstatovati da je ispunjen sa čim se izrazito ponosimo, rekli su iz SNP-a.

Oni su kazali da, kao stranka građanske orjentacije, pozivaju sve građane Crne Gore da se narednih 15 dana slobodno i bez nasijedanja na eventualne pritiske sa bilo koje strane izjasne na predstojećem popisu.

- Kao i da on po prvi put bude pobjeda demokratije nad političkim i ideološkim pritiscima koji su karakterisali ovaj proces u ranijim periodima, dodali su iz SNP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 12:35