Milojko Spajić / - FOTO;SVETLANA ĆETKOVIć, DAN
01/03/2024 u 15:15 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Brđanin nema povjerenje nijednog člana Vlade, smjena odložena za ponedjeljak

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin nema povjerenje nijednog člana 44. Vlade, pa nema ni moje povjerenje, saopštio je premijer Milojko Spajić na konferenciji za medije nakon održane sjednice. Naveo je da je usvojen zaključak da se smjena direktora Uprave policije odloži za ponedjeljak.

- Imamo dva formalna zaključka koja je Vlada usvojila danas. Prvi zaključak je da Vlada podržava predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića za razrješenje direktora policije na osnovu odluke Skupštine Crne Gore. Ovo je jednoglasan zaključak. Drugi zaključak je da se to odlaži za ponedjeljak, a ministar Šaranović je zadužen da planira i preduzme aktivnosti povodom realizacije navedenih tačaka, istako je Spajić.

Kako je naveo, svi su se usaglasili da Šaranović preuzme koordinisanje Upravom policije, ali kao privremeno rješenje. Dodao je da je važno da sve bude u skladu sa međunarodnim pravilima i da Uprava policije sarađuje dobro sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

- Ali je bitno da sve bude u skladu sa našim evropskim putem i da ne postoji nikakva sumnja sa bilo koje strane iz Brisela ili od međunarodnih partnera da želimo da politizujemo bilo koju funkciju, kazao je Spajić.

On je rekao da je Crna Gora pred dobijanjem IBAR-a i da je jako bitno da ne postoji nikakva sumnja od Evropske komisije (EK) i međunarodnih partnera.

- Ali imamo Leks specijalis koji zabranjuje da političar upravlja policijom. Zato je bitno da se sa Evropskom komisijom savjetujemo kako da izađemo iz ove situacije, rekao Spajić.

Istakao je da se ne odustaje od smjene Brđanina, već se čeka mišjenje Evropske komisije. Spajić je naveo da je normalno da se ministri stalno konsultuju sa EK.

- Dobijanjem IBAR-a (Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila) Crna Gora napokon izlazi iz blata, a treba da ga dobijemo u maju. Povezali smo da zbog svega treba da se konsultujem sa EK, naveo je on.

Milović neće biti smijenjen još tri mjeseca

Ministar pravde Andrej Milović neće biti smijenjen sa te funkcije još tri mjeseca, naveo je Spajić.

- Isključenje Milovića iz PES-a odnosi se na njegovo političko djelovanje, nemamo više vremena za političke zađevice. Ja sam negdje i kazao koliko sam bio iznenađen onim Odborom za bezbjednost. Tu nije samo gospodin Milović bio problematičan iz moje perspektive, nego svi učesnici su bili jako problematični, način govora, iznošenje operativnih informacija bez ikakvih dokaza, bez ikakvih konkretnih informacija. Mislim da je ono bilo jako ružno, jako ružna slika našeg bezbjednosnog sektora. Nadam se da se to više nikad neće ponoviti, naveo je Spajić.

Kazao je da se nada da će od sada svako ko ima bilo kakve informacije da neko vrši krivično djelo, to predati SDT-u.

- I na taj način se odnositi prema tome, a ne napadati se preko odbora za bezbjednost ili skupštinskih drugih odbora. Mislim da Skupština nije mjesto za to, naveo je on.

Za Milovića će biti ključno da li ćemo ući u IBAR, kazao je Spajić.

- Tek poslije toga rad Milovića biće ocijenjen i tada će biti jasna njegova sudbina, naveo je on.

Spajić je dodao da su nam širom otvorena evropska vrata.

- Ako sada to ne iskoristimo, sve buduće generacije će da nas proklinju. Kao što mi sada krivimo mnoge generacije prije nas koje nisu uradile stvari koje jetrebalo tada da urade. Uozbiljimo se. Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo kao država, naveo je on.

Prvi zaključak, koji nije ušao u formalne zaključke, je da Brđanin nema povjerenje 44. vlade.

- Nema povjerenje ni jednog člana 44. vlade. Samim tim, naravno, nema ni moje povjerenje. Vi znate da je gospodin Brđanin izabran za vrijeme 42. vlade, tačno, ali na nagovor gospodina Abazovića kao koordinatora za bezbjednost, koji je insistirao da gospodin Brđanin bude izabran i koji je prijetio tadašnjem premijeru Krivokapiću da će srušiti vladu ukoliko gospodin Brđanin bude razriješen te dužnosti. Samo da podsjetim na činjenice, naveo je Spajić.

Kako je dodao, pojedini mediji su izašli sa potpuno netačnom informacijom, a ta informacija je glasila da je on skinuo sa dnevnog reda predlog o smjeni Brđanina.

Svako ima pravo da izađe iz partije

Komentarišući ostavku predsjednika države Jakova Milatovića na sve funkcije u PES-u, Spajić je kazao da svako ima pravo da izađe iz partije.

- Nemam komentara na to. Svako ima pravo da izađe iz partije, da bude u partiji, navaeo je Spajić.

 

Brđanin ostaje na čelu Uprave policije, Spajić povukao predlog za njegovu smjenu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 22:51