Spajić i Brej / - VLADA CRNE GORE
11/04/2024 u 15:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić - Brej: Fokus na razvoj, identitetske tenzije su iza nas

NATO posebno cijeni ulogu Crne Gore u očuvanju mira i smanjivanju regionalnih tenzija, poručeno je nakon sastanka premijera Milojka Spajića sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za obavještajne i bezbjednosne poslove Skotom Brejem.

Zaključeno je i da je Crna Gora spremna da svojim primjerom snažnije doprinese rješavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu.

- Sa fokusom na ekonomiju i jačanje životnog standarda građana, umjesto na pitanja etničkih podjela vodimo se primjerom razvijenih zemalja poput Singapura u kome je standard građana na nivou da je svako peto domaćinstvo milionersko. Pitanja identitetskih podjela ostavili smo iza sebe - svojim primjerom želimo da budemo pouzdan oslonac cijelom regionu i našim međunarodnim partnerima, poručio je premijer Spajić. 

Kako je naveo, da bi bio prosperitetan region mora ostaviti prošlost iza sebe i fokusirati se na ekonomiju i razvoj.

- Vrijeme je da na Zapadnom Balkanu standard građana bude na prvom mjestu. Crna Gora je sa izborom 44. Vlade zasigurno krenula tim putem, zaključio je Spajić.

Krapović - Brej: Političko-bezbjednosna situacija na Zapadnom Balkanu stabilna

Premijer je podsjetio na sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova kao model po kome se mogu rješavati otvorena pitanja i  kazao da je Crna Gora spremna da pomogne i doprinese smirivanju tenzija u regionu. 

Brej je kazao je da NATO izuzetno cijeni konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu.

- Kao zemlja koja nema otvorenih pitanja sa susjedima, u potpunosti usklađena sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i fokusirana na ekonomski razvoj, Vaša zemlja predstavlja primjer ostalima i pouzdan je partner NATO-a na Zapadnom Balkanu,  poručio je Brej.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim prilikama u bezbjednosnom sektoru i ponovljena puna podrška Crnoj Gori na planu sprovođenja NATO bezbjednosnih prioriteta i politika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:34