Spajić u Briselu, Spoljnopolitički odbor EP (AFET) / - FOTO: VLADA CRNE GORE
16/04/2024 u 17:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spajić: Članstvo u EU spoljnopolitički prioritet; Bilčik: Nadam se da će Crna Gora uskoro postati dio EU

Sve što je urađeno u prvih pet mjeseci rada 44. Vlade imalo je za cilj ubrzanje evropskog puta, a rezultat je očigledan, – punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, poručio je premijer Milojko Spajić na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u Briselu.

Predsjednik Vlade je naglasio da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet, te da u tom nastojanju Crna Gora ne traži prečice, jer ima punu posvećenost da kroz tražene reforme ispuni zahtjeve.

Kako je naveo, inkluzivnost koju je Vlada pokazala prilikom rješavanja pitanja popisa, uticala je da se smanji polarizacija i to je omogućilo otvoreni dijalog, koji je doveo do ogromne podrške za sve važne odluke, posebno na polju vladavine prave.

- Crna Gora nije ista zemlja koja je započela pregovarački proces prije 12 godina. Transformacija čitavog društva je evidentna, a institucionalni i zakonodavni okviri su skoro u potpunosti reformisani. Na primjer, u okviru pravosuđa stvorili smo novi pravni okvir za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala - kazao je Spajić.

Ističe da su ojačani administrativni kapaciteti postojećih institucija i uspostavljeni novi, prije svega Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za sprječavanje korupcije.

- Možemo konstatovati da su kapaciteti institucija koje se bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala doveli do ukupnog poboljšanja u ovoj oblasti u odnosu na prethodni period - dodao je Spajić.

Predsjednik Vlade je istakao da je cilj Crne Gore da iskoristi trenutni prozor mogućnosti u pogledu politike proširenja i da nastavi sa dobijanjem IBAR-a tokom trenutnog belgijskog predsjedavanja.

Uz ocjenu da napredak na putu ka EU mora biti zasnovan na zaslugama predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić poručio je da prijemom Crne Gore u EU, Unija ne samo da bi pokazala svoju posvećenost proširenju, već bi poslala jasnu poruku i regionu i konkurentima.

- Takav čin bi simbolizovao aktivnu prirodu politike proširenja, a istovremeno bi pokazao jedinstvo EU i njen tekući put ka jačanju i većoj inkluzivnosti - naglasio je Spajić.

On je na sjednici odbora rekao da je poseban cilj rješavanje napada na novinare, na čemu radi posebna komisija.

Naglasio je da su odgovori na napade na novinare u posljednje vrijeme mnogo efikasniji nego što je to bio slučaj ranijih godina. 

Crnogorski premijer je kazao da je Podgorica vrlo zahvalna zbog dogovora u EU o Planu rasta za zapadni Balkan. 

Spajić je zahvalio na podršci poslanicima Evropskog parlamenta i predstavnicima briselskih institucija.

Da je Crna Gora predvodnica u pregovorima potvrdili su brojni članovi Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u Briselu i parlamentarci

image

Spajić u Briselu, Spoljnopolitički odbor EP (AFET)

- FOTO: VLADA CRNE GORE

Spajić: Borba protiv šverca od suštinske važnosti za uspostavljanje pravne države

Predsjedavajući Spoljnopolitičkog odbora EP (AFET), David Mekalister je rekao da EU cijeni crnogorsku posvećenost spoljnoj politici EU.

Kazao je da je u posljednjih par godina EU proces u Crnoj Gori nazadovao i da od 2017. godine nijedno poglavlje nije zatvoreno.

Izborom nove vlade, kazao je, dešava se pomak a posebno raduje izbor ključnih ljudi u pravosuđu.

- Raduje pozitivan iskorak - rekao je Mekalister.

Pitanja evropskih poslanika

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik je kazao da je aktuelna vlada za prvih pet mjeseci uradila možda i više nego ranije za šest godina. On je posebno pohvalio usklađenost sa spoljnom politikom EU, a posebno vezano za rat u Ukrajini, što jasno pokazuje gdje je Crna Gora. Istakao je da izborna reforma važna, i da je pitanje odbora za izbornu reformu vrlo važno za demokratske standarde u Crnoj Gori.

- Naglasio bih i potrebu imenovanja svih ambasadora - rekao je Bilčik.

Naglasio je da je Brisel spreman da pomogne crnogorskoj vladi i skupštini.

Nada se da će Crna Gora u narednom izbornom mandatu u EU biti članica evropskog saveza.

- Nadam se da će Crna Gora uskoro postati dio EU i da ću to proslaviti uz čašu meni omiljenog vranca - kazao je Bilčik.

Mekalister je rekao da imaju u vidu političke podjele u Crnoj Gori, ali da je svima važno u EP, i svi su srećni, što je Crna Gora snažno na EU putu. Pitanje je, kaže, šta EU može da uradi da stabilizuje evropski put.

Hildegard Bentele smatra da treba slušati glas manjih zemalja i da je to važno i dobro za EU, dok je Jorgos Kristos pitao o popisu i odlasku mladih iz zemlje, u potrazi za boljim sjutra. Interesuje ga i ima li problema sa lokalnom samoupravom.

Evropski poslanik Matjaž Nemec rekao je da je veoma dobra vijest što je Spajić u Briselu, te da je Crna Gora najnaprednija država na putu ka EU. On je pitao o izjavama predsjednika parlamenta o NATO, kao i o uticaju Rusije. Želi da zna o poziciju Crne Gore o rezoluciji UN o Srebrenici i zašto Crna Gora nije kosponzor. Treba, kazao je, nekad postavljati i osjetljiva pitanja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 17:41