Milojko Spajić / - SCREENSHOT YOUTUBE DISKRIMINACIJA
04/10/2023 u 16:16 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spajić odbio da formira vladu u koju bi ušli svi osim partije sa liste DPS-a?

Mandatar nije prihvatio da u vladu uđe ZBCG i dobije par "manjih ministarstava", GP URA bez Abazovića, koji bi dobio mjesto predsjednika Skupštine, a da se Demokratama da, uz pozicije koje su već dobili, mjesto prvog potpredsjednika vlade i još jedno ministarstvo iz kvote PES-a

Mandataru i predsjedniku Pokreta Evropa sad Milojku Apajiću savjetoivano je sa više adresa da formira vladu kojoj bi podršku dale sve parlamentarne stranke, osim onih koje su bile na listi koju je predvodila Demokratska partija socijalista, ali je on to ignorisao insistirajući da dobije podršku 41 do 44 poslanika, saznaje portal Dana iz dobro obaviještenih izvora.

Predlagano mu je da u vladu uđe i koalicija Za budućnost Crne Gore, koja bi dobila ministarstva koja ne bi uticala na spoljnopolitički kurs Crne Gore, i koja ne bi bila pod stalnim monitoringom strateški partnera Crne Gore i NATO-a. Ideja je bila i da odabere kadrove iz ove koalicije, a pominjana je Jelena Borovinić Bojović, koji sa sobom ne vuku bilo kakve negativne jkonotacije.

- U ZBCG ima još takvih kadrova i sigurno to ne bi bio problem ni za zapadne partnere Crne Gore, a bila je prilika da i ova koalicija pokaže da nema ništa protv integracija Crne Gofre i zapadne orijentacije - kaže izvor našeg portala, iz diplomatskih krugova, koji je želio da ostane anoniman.

Slična situacija bi bila i sa Građanskim poktretom URA. Predlagano je da zbog ličnih odnosa Spajića i Dritana Abazovića, sadašnji premijer ne bude dio vlade, ali da URA dobije svoje mjesto. Abazović je predlagan, u toj situaciji, za predsjednika parlamenta.

Pošto je mjesto prvog čovjeka Skupštine već namijenjeno lideru Demokrata Aleksi Bečičću, Spajiću je predlagano da Bečić dobije, uz sve što je dosada dogovoreno u vladi, funkciju koje do sada nije bilo kod nas, prvog potpredsjednika vlade, a da Demokrate dobiju još jedno ministarstvo i to iz kvote Pokreta Evropa sad. 

Sagovornik našeg portala smatra da je do bila dobitna kombinacija, koja bi zadovoljila sva demokratska mjerila, od volje birača u Crnoj Gori, preko zadovoljenja strateških partnera, do inkluzivne vlade.

- Takva vlada bi imala podršku 60 poslanika u Skupštini Crne Gore, trajala bi pun mandat i omogućila bi deblokiranje svih institucija i evropskog puta Crne Gore. Stiče se utisak da je to Spajić odbkio zbog ličnih odnosa prema nekim političarima, prije svega u GP URA, konkretno Abazovićem, ali i u koaliciji Zajedno za budućnost Crne Gore - kaže sagovornik portala "Dana".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:28