Jens Stoltenberg i Milojko Spajić / - FOTO: NATO - STOP KADAR
26/01/2024 u 11:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spajić-Stoltenerg: Crna Gora vrijedan član NATO-a

Crna Gora će nastaviti da sprovodi sve obaveze koje proizilaze iz članstva, uključujući doprinos politici odvraćanja i odbrane, jačanju sposobnosti i ostvarivanju ciljeva, kao i kroz učešće u misijama i operacijama, kazao je Spjić

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je zahvalan Crnoj Gori na tome što doprinosi važnim NATO misijama, te naveo da Alijansa ostaje posvećena regionu. On je na konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem rekao da Crna Gori doprinosi miru na Zapadnom Balkanu. 

- Crna Gora takođe igra važnu ulogu na Zapadnom Balkanu, regionu od strateškog značaja za NATO. Pozdravljam vašu snažnu posvećenost reformama i putu Crne Gore ka punim evroatlantskim integracijama, a ovo je još važnije jer stabilnost u širem regionu ostaje krhka - rekao je Stoltenberg. 

Premijer Milojko Spajić kazao je da Crna Gora ostaje pouzdan saveznik NATO.

- Zajednički smo zaključili da Crna Gora aktivno doprinosi ključnim zadacima NATO-a i kolektivnoj odbrani uopšte. Potvrdili smo naše prisustvo na istoku, u Letoniji, u Bugarskoj, u Iraku i na Kosovu. Takođe sam ponovo potvrdio našu čvrstu posvećenost da nastavimo da podržavamo Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno u njenoj borbi za suverenitet i sprovođenju reformi važnih i za put u EU i za NATO - rekao je premijer.

Spajić je rekao da su razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu.

- Kao region od strateškog značaja, složili smo se da Balkan ostaje među prioritetnim oblastima NATO. Crna Gora, kao članica NATO već skoro 7 godina, razumije da mnogi globalni događaji zahtijevaju stalnu budnost koja zaokuplja pažnju saveznika i to s pravom, ali ne treba gubiti iz vida region - naveo je Spajić, navodeći da je Stoltenbergu predočio  važnost održavanja prisustva i interesa NATO-a.

- Ovo je čvrsta garancija mira i stabilnosti. Crna Gora očekuje da će to biti ponovo potvrđeno na narednom samitu NATO-a u Vašingtonu - rekao je premijer.

Spajić je kazao da je u budžetu za 2024. predviđeno 2,01% BDP-a za odbranu, od čega 35,24% za modernizaciju.

- Crna Gora će nastaviti da sprovodi sve obaveze koje proizilaze iz članstva, uključujući doprinos politici odvraćanja i odbrane, jačanju sposobnosti i ostvarivanju ciljeva, kao i kroz učešće u misijama i operacijama. Na ovaj način doprinosimo kapacitetu Alijanse da se suoči sa brojnim i složenim izazovima - zaključuje Spajić. 

Spajić je upitan o mogućnosti da Crna Gora pojača svoje prisustvo u misijama u regionu i istočnom krilu Alijanse, kazao da je stabilnost Balkana od najveće važnosri za Crnu Goru. 

-Apsolutno je jasno zašto naglašavamo i zašto mislimo da je to toliko važno za Crnu Goru, jer se nalazimo u srcu Zapadnog Balkana. Okruženi smo zemljama Zapadnog Balkana i u našem dubokom nacionalnom interesu je da Zapadni Balkan bude miran, prosperitetan, da nema strani malignu uticaj i da ima priliku da postane pravi dio NATO i EU i drugih organizacije koje su demokratske i pomažu regionu da iskorači u ekonomskom i demokratskom smislu - naveo je Spajić.

A govoreći o prisutvu na Kosovu, Spajić kaže da smo "već veoma prisutni na Kosovu"

-Spremni smo da ojačamo našu poziciju na Kosovu. Mislimo da se situacija u posljednje vrijeme smirila, ali kao što smo razgovarali, uvijek smo spremni da pomognemo, a u našem je dubokom nacionalnom interesu da održimo mir na Kosovu. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu. Naša nepokolebljiva posvećenost teritorijalnom integritetu i miru Bosne i Hercegovine je od najveće važnosti za Crnu Goru. Dijelimo veliku granicu sa Bosnom i Hercegovinom, tako da smo definitivno spremni da budemo kredibilan saveznik u NATO-u u bilo kom obliku - rekao je Spajić. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:53