Spajić - Košta / - SASAMATIC
04/12/2023 u 17:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić ugostio premijera Portugala: Pred Crnom Gorom jasna evropska perspektiva

Najviše prostora postoji u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i ribarstva te je u tom kontestu potrebno ojačati normativno-pravni osnov između dvije zemlje i u bliskoj budućnosti konkretizovati saradnju kroz zajedničke projekte, zaključeno je na sastanku

Crna Gora prednjači u evropskim integracijama i ima snažnu podršku Portugala da postane prva naredna članica Evropske unije, poručio je predsjednik Vlade Portugala Antonio Košta koji je danas, u okviru posjete regionu, boravio u Crnoj Gori.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić ugostio je Koštu sa kojim je razgovarao o mogućnostima jačanja bilateralne saradnje i evropskoj integraciji Crne Gore. Spajić je upooznao sagovornika sa programom rada 44. Vlade i istakao da su stvoreni uslovi za reformske procese koji će doprinijeti ubrzanju procesa integracije.

Poseban akcenat, kako je naglasio, biće na vladavini prava i pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

- U ambijentu političke stabilnosti i funkcionalnosti institucija kakav, vjerujem, imamo u ovom trenutku u Crnoj Gori - želimo da angažujemo sve raspoložive kapacitete kako bi ubrzali proces integracije i u najkraćem roku ispunili preduslove za članstvo, istakao je Spajić, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Košta je izrazio zadovoljstvo posjetom Crnoj Gori i regionu i kazao da Portugal želi unaprjeđenje saradnje na svim nivoima i ponovio snažnu podršku Portugala evropskoj integraciji Crne Gore, te istakao da se napredak u procesu sticanja članstva treba zasnivati na individualnim zaslugama i ostvarenim rezultatima zemalja kandidata u reformskim procesima, te da je u tom kontekstu pred Crnom Gorom jasna evropska perspektiva.

Sagovornici su konstatovali da su politički odnosi dvije zemlje odlični te da kao takvi predstavljaju dobar temelj za unapređenje ugovorne baze i jačanje saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Najviše prostora, kako je ocijenjeno, postoji u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i ribarstva te je u tom kontestu potrebno ojačati normativno-pravni osnov između dvije zemlje i u bliskoj budućnosti konkretizovati saradnju kroz zajedničke projekte.

Posjeta premijera Košte prva je posjeta jednog portugalskog premijera Crnoj Gori i kao takva od velikog značaja za jačanje i nastavak ukupne saradnje dvije zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 06:34