Antonio Košta / - Антонио Коста
04/12/2023 u 22:24 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajićev gost Antonio Košta podnio ostavku zbog sumnji u korupciju u vezi litijuma

Portugalski predsjednik Marselo Rebelo de Soza, samo dva dana nakon što je Košta podnio ostavku, objavio je da je to prihvatio, raspustio je nacionalni parlament i raspisao prijevremene izbore

Portugalski premijer, socijalista Antonio Košta, koji je danas u Crnoj Gori dočekan uz najveće državne počasti i čiji je domaćin bio predsjednik Vlade Milojko Spajić podnio je ostavku 7. novembra ove godine nakon što je uključen u opsežnu istragu o korupciji koja je dovela do optužbi protiv njegovog šefa kabineta i jednog od njegovih ministara.

On je objavio da podnosi ostavku nekoliko sati nakon što su tužioci pritvorili njegovog šefa kabineta u istrazi o navodnoj korupciji u njegovoj administraciji u projektima iskopavanja litijuma, kao i projektima vodonika.

Vrhovni sud takođe ispituje kako su osumnjičeni koristili ime premijera i uključenost premijera u praksu pod istragom, saopštilo je državno tužilaštvo.

Portugalski predsjednik Marselo Rebelo de Soza, samo dva dana nakon što je Košta podnio ostavku, objavio je da je to prihvatio, raspustio je nacionalni parlament i raspisao prijevremene izbore.

Rebelo de Soza je u televizijskom obraćanju rekao da će izbori biti održani 10. marta.

Predsednik Portugala se prethodno sastao s državnim savjetom, savjetodavnim telom koje čine bivši političari i druge poznate javne ličnosti, kao i s liderima stranaka u parlamentu.

Košta će, rekao je Rebelo de Soza, vršiti funkciju premijera do izbora.

Šezdesetdvogodišnji Kosta, socijalistički vođa Portugala od 2015. godine, rekao je da je nevin i zaplakao se dok se zahvaljivao porodici na njihovoj podršci tokom godina.

Istražni sudija istražuje navodne malverzacije, korupciju izabranih zvaničnika i trgovanje uticajem vezano za koncesije za rudnik litijuma blizu sjeverne portugalske granice sa Španijom, i za planove za zelenu fabriku vodonika i centar za podatke u Sinesu, na južnoj obali.

Istražni sudija izdao je nalog za hapšenje za Vitora Eskariju, Kostinog šefa kabineta, gradonačelnika grada Sinesa i još troje ljudi zbog rizika od bjekstva i da bi se zaštitili dokazi, navedeno je u saopštenju iz kancelarije tužioca.

Među imenovanim osumnjičenima, kako je navedeno, su ministar infranstrukture Žoa Galamba i šef ekološke agencije te zemlje.

Racije su između ostalog sprovedene u prostorijama Ministarstva za životnu sredinu, Ministarstva za infrastrukturu, gradsku upravu Sinesa, u privatnim stanovima i kancelarijama.

Iz kancelarije tužilaštva navedeno je da je u istrazi utvrđeno da su se osumnjičeni "pozivali na premijera" dok su činili navodne ilegalne aktivnosti.

Portugalski rudnici litijuma i projekti za vodonik dio su zelene inicijative kontinenta za koju se zalaže Evropska unija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:09