Stojović i Stjepović na Drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI-a   / - FOTO: SKUPšTINA CRNE GORE
23/04/2024 u 09:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stojović i Stjepović na Drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI-a

Šef Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative Gordan Stojović i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović, učestvovali su na Drugom sastanku Konvencije za jačanje Centralnoevropske inicijative, održanom juče u Rimu, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Na sastanku su govorili Nikola Verola (Nicola Verola), generalni direktor za Evropu i međunarodnu trgovinsku politiku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije i Roberto Antonione (Roberto Antonione), generalni sekretar Centralnoevropske inicijative.

Poslanici i predstavnici vlada država članica Centralnoevropske inicijative razmijenili su ideje i predloge za dalje snaženje njene političke uloge, unapređenje njene saradnje sa institucijama Evropske unije, kao i jačanje uloge CEI Sekretarijata.

- Duško Stjepović podsjetio je da je Crna Gora već duži niz godina predvodnica procesa evropskih integracija i država u kojoj postoji izuzetno visok stepen podrške građana ovom procesu. S tim u vezi, pozdravio je činjenicu da je jedan od dva ključna strateška cilja novog Akcionog plana CEI podrška evropskim integracijama, te da je isti cilj sadržan u prioritetima predsjedavanja Albanije Centralnoevropskom inicijativom, kao i u prioritetima predstojećeg predsjedavanja Mađarske Savjetu EU - navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora je istakao da se Crna Gora ponosi svojom stoprocentnom usklađenošću sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, te da iščekuje dobijanje pozitivne ocjene o ispunjenosti privremenih mjerila.

“On je izrazio uvjerenje da je uspjeh bilo koje zemlje kandidata za članstvo u porodici evropskih naroda uspjeh svih susjeda, te ukazao da će širenje Evropske unije nesumnjivo doprinijeti jačanju sigurnosti i stabilnosti čitave Evrope”, ističe se u saopštenju.

Stjepović je zaključio da će Skupština Crne Gore podržati sve konstruktivne predloge za unapređenje saradnje u okviru najstarije regionalne inicijative, CEI.

Sastanak je, osim naših parlamentaraca i nacionalnog koordinatora za CEI u Ministarstvu vanjskih poslova Radovana Bogojevića, okupio predstavnike parlamenata i vlada zemalja članica Centralnoevropske inicijative: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Italije, Mađarske, Moldavije, Poljske, Rumunija, Srbije, Slovačke i Slovenije, kao i predstavnike vlada Hrvatske i Sjeverne Makedonije, te Ambasade Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 10:57