Stoltenberg i Spajić / - VLADA CG
28/02/2024 u 14:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg pozvao Spajića na NATO samit u Vašingtonu: Radujem se našem susretu u julu

Radujemo se savezništvu sa Švedskom, sigurni smo da će na najbolji način doprinijeti ciljevima Saveza, poručio je premijer

Predsjednik Vlade Milojko Spajić razgovarao je danas sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a u vezi pripreme predstojećeg NATO samita koji će se održati u julu ove godine u Vašingtonu.

Sagovornici su razmijenili informacije o aktivnostima Saveza i saglasili se da će članstvo Švedske, za koje je postignuta saglasnost svih država članica, na svojevrstan način ojačati Sjevernoatlantski savez.

- Radujemo se savezništvu sa Švedskom, sigurni smo da će na najbolji način doprinijeti ciljevima Saveza - poručio je premijer.

U kontekstu izdvajanja za odbranu, premijer Spajić je istakao da je Crna Gora na oko 2% BDP-a, te iskazao uvjerenje da će dodatna izdvajanja za nabavku patrolnih brodova od Francuske uticati i na uvećanje ovog procenta.

- Zavisno od dinamike realizacije nabavke dva patrolna broda, očekujemo da do Samita u julu izdvajanje Crne Gore za odbranu bude i preko 2% BDP-a -  kazao je Spajić.

Generalni sekretar Stolternberg je istakao da Crna Gora na svakom planu iskazuje posvećenost ciljevima Saveza i potvrđuje se kao kredibilna članica. U razgovoru sa premijerom Spajićem, trećem od izbora 44. Vlade, Stoltenberg je istakao da Crna Gora igra ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu i kazao da posebno uvažava podršku Crne Gore Ukrajini ali i odnos Vlade prema izdvajanjima za odbranu.

Stoltenberg je uputio poziv premijeru Spajiću da učestvuje na predstojećem NATO Samitu koji će, kako je kazao, biti prilika za dalje razgovore o važnim pitanjima koja će biti na dnevnom redu.

- Radujem se daljoj saradnji sa Vama i Vašom Vladom, kao i našem budućem suretu u julu u Vašingtonu - poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:33